Povratak

Zarazne bolesti mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo 6 mačaka. U posljednja tri tjedna iznenada nam je uginulo troje mladih mačaka - godinu dana, 9 mjeseci i 6 tjedana. Simptomi su: prvo mačka prestaje jesti i ima visoku temperaturu. Nakon dobivanja antibiotika osjeća se bolje, počinje jesti, ali sutradan se sve ponavlja. Nakon nekoliko dana (2-3) počinje diareja te stenjanje od bolova i onda uginu. Iz usta im tada izlazi smeđa tekućina. Par sati prije uginuća, a nakon terapije, ponašaju se bolje (jedu i življi su). Mali mačić je imao nešto blaže simptome - prvo je povraćao (žuto) te ga je veterinar liječio od bakterija u želucu te je dobio lijek protiv glista. Međutim, odbijao je hranu te mu ni terapija nije pomogla. Nakon desetak dana je uginuo.

Zanima nas dijagnoza jer je veterinar mijenjao dijagnoze, a posljednja je bila mačja sida za starije mačke, a za mačića je bio pad imuniteta. Brinemo se za ostale mačke.
Unaprijed hvala, Karolina

O: Izuzetno nam je žao zbog gubitka Vaših ljubimaca.

No na žalost na ovaj način nije moguće točno odrediti razlog uginuća. Naime, uzrok se može utvrditi jedino obdukcijskim i patohistološkim nalazom, a simptomi koje ste opisali prate mnoge bolesti zarazne i nezarazne prirode.

Osim toga, ne treba isključiti i trovanje.

Kratkoročno poboljšanje zdravstvenog stanja mačaka može se pripisati maksimalnom koncentracijom antibiotika u cirkulaciji koja obično nastupa za nekoliko sati nakon aplikacije. Kako djelovanje lijeka ovisi o brojnim čimbenicima (opće stanje organizma, osjetljivost ili rezistencija mikroorganizama, resorpcija lijeka iz probavnog sustava i sl.) tako će i vrijeme poboljšanja stanja organizma nastupiti kroz različito vrijeme.

Osim toga, isti akutnu infekciju dovodi do ozdravljenja tek kroz 5 - 7 dana dok je za kronične oblike potrebno i dulje vremena (oko 2 tjedna pa i dulje).

Svakako obavijestite veterinara i o najmanjem simptomu kod Vaših ostalih mačaka kako bi na vrijeme mogli poduzeti odgovarajuću terapiju.

Kako je kolega veterinar postavio sumnju na neku od zaraznih bolesti mačaka, ukratko ću opisati pojedine od njih.

Mačke se cijepljenjem zaštićuju protiv panleukopenije mačaka, virusnog peritonitisa, leukemije mačaka te virusnog rinotraheitisa. Cijepljenja se provode u starosti mačića od 9 tjedana prvi puta a zatim u starosti 12 tjedana. Nakon toga mačke se nadocjepljuju svake godine. Na žalost, protiv mačje side (virus mačje imunodeficijencije) za sada još nema učinkovitog cjepiva.

Panleukopenija mačaka ili zarazni enteritis mačaka je akutna vrlo zarazna virusna bolest domaćih mačaka i zvijeri iz porodice mačaka. Bolest se rijetko javlja među mačakama kućnim ljubimcima zbog redovitog preventivnog cijepljenja. Bolest prati proljev, povraćanje, dehidracija, povišena tjelesna temperatura, iscjedak iz očiju i nosa te opća slabost. Zbog virusom oštećene koštane srži i limfnog sustava dolazi do smanjenja broja leukocita u cirkulaciji (leukopenija). Ako se terapija ne poduzme na vrijeme, najčešće dolazi do uginuća za oko 5 dana.

Virusni peritonitis mačaka zarazna je bolest slabe kontagioznosti. Sporog je tijeka i gotovo uvijek završava uginućem. Bolest traje od 2 tjedna do 2 mjeseca. Najčešće životinje ugibaju tijekom petog tjedna bolesti. Simptomi koji prate ovu bolest su: stalno povišena tjelesna temperatura, dehidracija, mršavljenje, anemija, žutica, ascites.

Virusni rinotraheitis mačaka je vrlo kontagiozna zarazna bolest a javlja se iznenada. Prate je povišena tjelesna temperatura, kašljanje, kihanje, otežano disanje te iscjedak iz očiju i nosa. Mačka je apatična, nakostriješene dlake te mršavi. Ukoliko se liječenje ne poduzme na vrijeme dolazi do uginuća nakon dva do tri tjedna.

O mačjoj sidi pisao je kolega dr. Marić ovdje.

O mogućim uzrocima uginuća pisala sam ovdje.

O trovanjima u mačaka pisala je kolegica dr. Vrhovac-Uzur ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr