Povratak

Zaštita od vanjskih parazita - razlike između preparata

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 3 perzijske mačke koje imaju problema sa disanjem jer im se njuškica začepi od hrane pa često kišu i sline. A i iz očiju imaju pojačan iscjedak. Zanima me da li im smijem stavljati ogrlicu protiv buha i drugih parazita, s obzirom da izlaze van? Također me zanima da li Stronghold zamjenjuje tu zaštitu od napada parazita? Hvala, Ana

O: Ogrlicu protiv parazita možete koristiti na maci, ali bi bilo bolje da onda ne ide van jer uvijek postoji mogućnost da negdje zapne i strada. Zato su ampulice koje se trljaju na kožu u ovom slučaju puno bolji izbor.

Stronghold ampula sadrži antiparazitik selamektin koja se koristi za uništavanje buha, suzbijanje i liječenje infestacije mačaka ušima, buhama te odraslim stadijima crijevnih nematoda (glista). Štiti mačke od ušnih šugaraca. Ne djeluje na krpelje i izdaje se na veterinarski recept.

Analogno njoj, ampulica za koju ne treba veterinarski recept je Advocat ampula - djeluje na buhe i njihove razvojne stadije, protiv  brojnih endo i ektoparazita (srčani crv, želučano-crijevni oblići te ušni šugarac).

Ampulica Advantage štiti macu protiv buha.

Niti Advocat ni Advantage ne djeluju protiv krpelja. Apliciraju se svakih mjesec dana.

Frontline spot on ampulica i Frontline Combo ampulica te Frontline sprej štite macu proti buha 8 tjedana, a protiv krpelja 4 tjedna. Ne smiju se tretirati jedino jako bolesne i oslabljene jedinke.

O kihanju i iscjetku iz očiju možete pročitati u tekstu o virusnim mačjem rinotraheitisu, o kojem sam pisala ovdje i koji bi mogao biti uzrok.

No, ukoliko je to samo pasminski problem, koji je čest kod ove pasmine, možete održavati higijenu vlažnim maramicama za oči. Ove maramice, kao i ostale navedene proizvode, možete nabaviti u našim trgovinama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr