Povratak

Začep i povraćanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo mačka koji je sada star 1,5 god. Kastriran je, ima 5,5 kg, dugodlak, ne izlazi van, nego stalno boravi u stanu. Prije dva tjedna počeo je povraćati žutu sluz, prestao jesti i ići na wc. Nakon pregleda kod veterinara i rentgentske snimke veterinar je ustanovio da je mačak začepljen i da mu u crijevima mjestimično ima zraka. Ne znamo zbog čega je došlo do začepljenja, stalno pazimo na njegovu prehranu i da ne žvače ono što ne smije (papir, karton, plastiku...). Nakon tjedan dana infuzija, klistira, glukoze i raznih lijekova, povraćanje je prestalo, nešto je malo išao na wc, i sada je doma već tjedan dana, tu i tamo pojede nešto malo kuhane piletine, a na wc skoro uopće ne ide, zadnji je put bio prije par dana.

Uz to, svaki ga dan po par puta tjera na povraćanje, ali nikada ništa ne povraća. Redovito mu dajemo malt pastu, ali ne povraća ništa, pa ni dlaku. Cijeli dan spava, jako se mazi (inače nije takav) i užasno je smršavio. Svaka dva dana smo kod veterinara na infuziji, ali veterinar još točno nezna što mu je.
Možete li pomoći? Tihana

O:  Poremećaji probavnog sustava u mačaka općenito su jedan od najčešćih zdravstvenih problema. Iako je većina ovih problema povezana s organima poput jetre, pankreasa i žučnog mjehura, svi oni imaju esencijalnu ulogu u probavi. Nekoliko najčešćih uzroka problema s probavom su insuficijencija egzokrinog pankreasa, kuglice dlake, opstrukcija crijeva, pankreatitis i crijevni paraziti.

Kuglice dlake (trihobezoari ili bezoari) uzrokom su kroničnog povraćanja, začepa, klonulosti i/ili gubitka apetita. Najuočljiviji znak je povraćanje kuglica dlake. Ako se ne liječi, mogu se javiti mnogo ozbiljnije komplikacije, kao što su dehidracija, gubitak tjelesne težine ili opstrukcija crijeva. Kuglice dlake, svojom prisutnošću u želucu, poput stranih tijela ometaju probavu te se upotrebom paste (ili trave) neometano nastavlja transport hrane i izbjegavaju se stalne iritacije želuca. Za odstranjivanje kuglica dlake pastu je potrebno davati svaki dan, a za profilaksu nastajanja kuglica dlake pastu je dovoljno davati 2 - 3 puta tjedno.

Opstrukcija ili začep crijeva predstavlja funkcionalnu ili mehaničku neprohodnost alimentarnog kanala. Funkcionalna neprohodnost nastaje kada mišići crijevne stijenke nisu u mogućnosti normalno se kontrahirati u valovima (peristaltika) koje gibaju sadržaj crijeva. Mehanička neprohodnost uključuje suženje crijeva (striktura), priraslice, tumore, prisutnost stranog tijela, pritisak izvana. Mačke, kao i psi, ponekad progutaju i rukavice, najlonke i druge nejestive stvari. Iako su neke stvari manje od promjera crijeva, neke ipak zapnu i kao takve ne mogu proći probavni sustav. Sumnja na strano tijelo može se postaviti ako mačka pokušava povraćati ali ne uspijeva ili se napinje prilikom defeciranja. Trbuh može biti osjetljiv a mačka može zauzimati neobične položaje kako bi si olakšala bolove. Nije rjetkost da se strana tijela pomiču u probavnom sustavu, uzrokujući tako povremene opstrukcije. Mačke najčešće progutaju duguljaste predmete poput užeta, vezice za cipele i sl. Ovakvi predmeti u crijevu uzrokuju nabiranje ili dolazi do omotavanja crijeva.

Osim navedenoga, u mačaka se može javiti i megakolon, koji predstavlja bolest poremećaja u crijevima kojeg karakterizira kronično povećan ili proširen kolon. Mnogo je mogućih uzroka ovom stanju (urođeni, stečeni ili idiopatski). Smatra se da urođeni megakolon nastaje uslijed nedostatka određenih živčanih stanica kolona što dovodi do problema u motilitetu i opstrukciji crijeva. Javlja se vrlo rijetko u mačaka. Stečeni megakolon može rezultirati nizom moguće patoloških procesa koji mogu nastati unutar i izvan kolona i mogu ali ne moraju uključivati metaboličke ili neurološke poremećaje. Velik broj slučaja javlja se bez utvrđenog uzroka. Začep i ozljede zdjelice najčešći su uzroci megakolona u mačaka. No ponekad su uzrok ovog stanja  i progutana strana tijela. Mačke oboljele od megakolona obično su kronično konstipirane, djelomično ili potpuno, kada je otežan ili onemogućen prolaz crijevnog sadržaja. Ako se ne liječi na vrijeme, mogu se javiti komplikacije kao što su kompletan začep crijeva, inkontinencija fecesa i prekomjerno namnažanje crijevnih bakterija, što rezultira nepokretljivošću crijeva. Mačke s komplikacijama povremeno povraćaju, apatične su i anoreksične (odbijaju hranu). Ako se ne liječi, mačka s ovim simptomima može i uginuti.

Općenito se smatra kako je megakolon u mačaka više simptom nego specifična bolest. Dakle, prilikom dijagnostike treba identificirati glavni uzrok te liječiti njega.

Kako bi se isključili ostali uzroci gastrointestinalnih bolesti potrebno je ipak provesti neke dijagnostičke testove za koje treba određeni vremenski period kako bi se postavila točna dijagnoza. Testovi uključuju: kompletnu krvnu sliku, biokemiju krvi, razinu tiroksina u serumu, analizu urina, koprološku pretragu na parazite i bakterije, RTG trbušne šupljine i/ili ultrazvuk, proba posebnom prehranom.

Niste naveli kojom hranom hranite Vašeg ljubimca za vrijeme oporavka, pa bih Vam svakako preporučila neku od hrana iz medicinskog programa, namijenjenih za gastrointestinalne poremećaje (Royal canin Intestinal; Hill's i/d; Eukanuba Intestinal).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr