Povratak

Začepljen nos, slinjenje i pojava pjene na ustima mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malu persijsku macu staru 6 meseci i zapušen mu je nos, a juče mu je pošla pena na usta. Šta mu se to dešava i kako da ga lečim?
Hvala unapred, Jelena

O: O uzrocima začepljenjea nosa u mačaka pisao je kolega  Dino Karakaš, dr.vet.med. ovdje.

Međutim, slinjenje ili pojava pjene na ustima je simptom koji treba ozbiljno shvatiti. Mogu ga izazvati npr. otrovi koji utječu na živčani sustav.

Često se javlja kod problema u usnoj šupljini (strano tijelo, bolesti zuba i zubnog mesa, ciste žlijezde slinovnice, tumori, oštećenja sluznice i dubljih mekih tkiva uslijed virusnih zaraznih oboljenja ili kao sekundarna promjena zbog pada imuniteta), patoloških promjena u grlu ili jednjaku, različitih želučano-crijevnih poremećaja te metaboličkih bolesti ili bolesti pojedinih organa.

No, moguća je pojava pjene na ustima u Vašeg mačića samo kao posljedica otežanog gutanja sline zbog problema u gornjim dišnim prohodima.

S obzirom na navedeno, ukoliko niste primijetili poboljšanje zdravstvenog stanja u Vašeg mačića, savjetujem Vam da ga odvedete u veterinarsku ambulantu na pregled kako bi se postavila dijagnoza te poduzelo odgovarajuće liječenje.

Također, kada bude u potpunosti zdrav cijepite ga protiv mačjih zaraznih bolesti te provedite dehelmintizaciju ("čišćenje" od crijevnih parazita), naravno, ukoliko potonje preventivne zahvate niste već učinili.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr