Povratak

Zdravstveni problemi mačke nakon trovanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas za savjet. Radi se o mački staroj oko 1,5 dana. Bila je zdrava sve do 24.10. kada se otrovala pesticidima. Veterinari su je uspjeli spasiti. Međutim, od tada je prisutan kašalj, hroptanje, gušenje i povraćanje. Nije bilo u velikom intenzitetu sve do 29.11. kada je, prema mome mišljenju, popila vodu iz toaleta gdje se nalazio osvježivač. Primjetila sam da se ne ponaša normalno, odvela je kod veterinara gdje je dobila odgovarajuću terapiju. Od tada smo svaki dan kod veterinara. Prestala je jesti, prisutan je konstantno kašalj, hroptanje, otežano disanje, a ponekad radi toga i povraćanje. Krvna slika je idealna, međutim na rendgenu je uočena mrlja na plućima. S obzirom da antibiotici nisu poboljšali stanje, veterinari pretpostavljaju da je upala pluća. Prestali su joj davati antibiotike i infuziju. Molim vas za savjet, jer sam jako zabrinuta s obzirom da nitko ne nudi neko konačno rješenje kako bi joj pomogli. Imam slike rendgena i krvnu sliku, te vam mogu poslati ukoliko ima potrebe za time. Unaprijed vam zahvaljujem na vašem vremenu i odgovoru. Srdačan pozdrav. Larisa

O: Poprilično teško mi je odgovoriti na Vaše pitanje. Naime, klinička slika koju opisujete može pratiti različita oboljenja i zdravstvene poremećaje vezane uz dišni sustav - ozljede ili opstrukcije (u većoj ili manjoj mjeri) grudnog koša i dišnih prohoda, upala pluća, tumori, slabosti srca, alergijske reakcije, otrovanja,...

Više o upali pluća pisali su moji kolege, pod sljedećim naslovima:

Upala pluća (pneumonia) u mačaka

Upala pluća i mačji rinotraheitis

Ovdje bih se dodatno usmjerio na sam čin otrovanja ljubimca u nekoliko navrata. Naime, svaki otrov djeluje na svoj način. Ono što je neosporno jest da njihov učinak ima štetno djelovanje na pojedine organe, organske sustave kao i organizam u cijelosti. Efekt djelovanje pojedinog otrova osniva se na njegovoj koncentraciji te dužini izloženosti u osjetljivom organizmu. Stoga, moguće je da su otrovanja ljubimca dovela do pojedinih oštećenja organa kao i narušavanja obrambenog mehanizma organizma. To je omogućilo prodor mikroorganizama i razvoj kliničke slike kao i trenutno postavljene dijagnoze – upala pluća.

Također, savjetujem Vam da s ljubimcem obavite i testiranja na FeLV i FIV. Razlog je što svaka dugotrajna kronična bolest izaziva sumnju na prije navedena oboljenja. Nažalost, protiv mačje side (virus mačje imunodeficijencije – FIV) i virusa mačje leukemije (FeLV) za sada još nema učinkovitog cjepiva. Oba virusa spadaju u skupinu Retroviridae, kontagiozni su, ali je za prijenos potreban bliski kontakt. Više o prije navedenim oboljenjima možete saznati u našim ranijim odgovorima, pod sljedećim naslovima:

FIV - mačja imunodeficijencija

Mačja leukemija - simptomi, dijagnostika i terapija

U svakom slučaju, savjetujem Vam da potražite i dodatno mišljenje, odnosno mišljenje u veterinarskim stanicama i veterinarskim ambulantama ili na adresi Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55. Kolege na prije navedenim adresama bit će u mogućnosti provesti sve potrebite pretrage i preglede u svrhu utvrđivanja trenutna zdravstvena stanja ljubimca kao određivanja dijagnoze. U skladu s postavljenom dijagnozom, odredit će se najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i savjetovati vas na koji način je najbolje osigurati optimalno zdravlje i kvalitetu života ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr