Povratak

Češanje i promjene na koži

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog četiri godine, steriliziran. U zadnje vrijeme sam primijetila da mu smeta kada ga netko dodirne po donjem dijelu leđa, pogotovo s desne strane. Također zna nervozno lizati i čupkati taj dio i trbuh. Nema vidljivih rana (jer u kući imamo još jednu mačku), a ni krpelja, ali sam primijetila buhe i perutanje kože.
Hvala na odgovoru, Maša

O: Dlaka i koža mačaka ogledalo su njihova zdravlja. Pravilno hranjene, zdrave jedinke imaju glatku, meku kožu i sjajnu dlaku pune strukture.

Brojni su faktori koji dovode do promjena na koži i dlaci životinja. Jedan od njih je i svrbež, koji je vrlo često posljedica invazije vanjskim parazitima. Mačja buha (Ctenocephalus cati) specifična je za ovu vrstu životinja, ali na njoj se mogu naći i čovječja buha (Pulex irritans), te pseća buha (Ctenocephalus canis).

Odrasle buhe se hrane krvlju do koje dolaze ubadajući kožu. Životinje se stoga češu i grickaju kožu i krzno. Dlaka im je neuredna, prorijeđena (naročito u području zdjelice i korijena repa), te polomljena. Koža postaje suha, tamnije pigmentirana, iziritirana, s pojačanim perutanjem i smanjenim elasticitetom.

Kako se pri hranjenju krv u rilcu nebi grušala, buha u kožu ispušta slinu koja je bjelančevinskog karaktera. U nekih se životinja razvija alergijska reakcija na bjelančevine sline. Reakcija je burna, životinja se intenzivno češe i time stvara znatna oštećenja na koži.

Mnoge mačke u kojih je zapažena alergijska reakcija na ubod buha, bolovale su i od retencije sekreta perianalnih vrećica. U tom slučaju se životinja također pokušava intenzivnim češanjem riješiti neugodnog podražaja koji može biti lociran na stražnjem dijelu tijela, ali isto tako i proširen po koži cijelog tijela.

Stoga je važno da životinju tretirate sredstvima protiv buha (prah, spray, ogrlica, kapi i dr.), a u smislu dugotrajne i potpune zaštite trebalo bi uništavati i njihove razvojne stadije u organskom detritusu životinjskog okoliša (ležajevi, deke, kućice).

Svrbež kao paraestetički osjet na površini tijela nastaje kao posljedica kožnih oboljenja, kao i posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari kod bolesti bubrega ili jetre, promjene u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene raznih lijekova ili draženja kože sekretima tijela.

U ponudi Pet centra je široka paleta preparata kojim se uspješno tretiraju vanjski nametnici u mačaka, a ukoliko se stanje ne popravi nakon tretmana, Vašu macu odvedite na veterinarski pregled. Ponekad se slike različitih oboljenja preklapaju, te samo stručnjak po pregledu životinje može postaviti točnu dijagnozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr