Povratak

Češanje, perutanje, kraste

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani! Lijepo Vas molim za pomoć vezano uz problem moje kuće ljubimice. Tigrica je stara 4 godine i do sada nije imala nikakvih problema sa zdravljem. Unazad par tjedana primjetila sam da se pojačano češe (napravila si je kraste oko ušiju i iznad očiju). Uz to sam na koži pronašla male krastice oko kojih se koža peruta i dlaka je rijeđa. Inače je hranim Hill'sovom hranom Light (sterilizirana je), koju sam promijenila u Sensitive skin, ali promjene u stanju nema. Niti nakon aplikacije ampule protiv nametika stanje se nije promijenilo. Dodajem da maca otpočetka uopće ne pokazuje želju za izlaskom (osim na balkon) i stalno je u stanu. Unaprijed hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav, Sandra Freitag

Opadanje dlake kod Vaše mace može biti posljedica nadraženosti buhama (često ih uopće ne vidimo), a može se raditi i o alergijskoj reakciji na slinu buha koje prilikom ugriza sprječavaju grušanje krvi, začepljenim analnim vrećicama,  može biti u pitanju hormonalni poremećaj ili se radi o šugarcima. Također, uzrok mogu biti i grinje iz prašine, trava ili neka druga tvar u njezinoj okolini koja joj smeta i izaziva alergijsku reakciju čija je posljedica gubitak dlake. Budući da su se te promjene tako brzo i jako proširile po tijelu mačke trebate što prije posjetiti svog veterinara radi postavljanja točne dijagnoze i kako bi se što prije počelo s potrebnom terapijom i na taj način pomoglo Vašoj maci.  

 Svakako je pohvalno što macu hranite sa superpremium hranom. Međutim ponekad nije dovoljno da joj dajete hranu za osjetljivu kožu (Sensitiv skin) ako je u pitanju alergijska reakcija na hranu ili netolerantnost na hranu s dermatološkim ili gastrointestinalnim znakovima, već maci treba davati medicinsku hranu gdje se koristi jedan novi izvor bjelančevina animalnog podrijetla, kojih je u ovoj hrani snižena količina, a osim toga su i visokoprobavljive te takva hrana ograničava količinu neprobavljenih bjelančevina u gastrointestinalnom traktu koje mogu izazvati alergijsku reakciju. Kao ugljikohidrati koristi se riža jer je alergija na rižu rijetka. Od Hill'sa postoji u dehidriranom obliku kao z/d i d/d (jelen i zeleni grašak) i kao konzervirana hrana također z/d i d/d.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr