Povratak

Češnjak i mačke / Prirodna zaštita od vanjskih nametnika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačka od 8 mjeseci i mislila sam ga prošetati malo vani jer nikad nije bio vani. Sjetila sam se da bih prije toga trebala razmisliti o sredstvima protiv nametnika. Susjeda mi je rekla (ona isto šeće svog mačka) da je bijeli luk vrlo djelotvoran i da ga ona koristi. Mene zanima je li to istina i imaju li neke tablete od luka za mace ili su bolje one ogrlice i ampule protiv toga. Ako imaju, ima li toga kupiti kod vas u Pet centru? Unaprijed puno hvala na odgovoru! Andrea


O: Općenito o specifičnosti češnjaka pisao je kolega Franjo Hrgota, dr.vet.med. ovdje.

Pri tome treba napomenuti kako su mačke osobito osjetljive na sastojke češnjaka. No, još nije točno razjašnjeno koja doza uzrokuje zdravstvene probleme, ali je poznato da kao rezultat konzumiranja češnjaka dolazi do blažih probavnih poremećaja te oštećenja crvenih krvnih tjelešaca, odnosno hemolitičke anemije. Također, sirovi češnjak može dovesti do ulceracija i iritacija u usnoj šupljini, jednjaku i želucu.

Povremene niske doze, kao što je to slučaj u gotovim hranama za mačke i poslasticama za mačke, u pravilu ne uzrokuju zdravstvene probleme. Preporuča se izbjegavati pripravke koji sadrže koncentrirani češnjak.

Istraživanja su pokazala kako mačke različito reagiraju na sastojke češnjaka, ali je općenito mišljenje stručnjaka da se davanju češnjaka pribjegava kao zadnjoj mjeri u borbi protiv vanjskih parazita u mačaka. Sirovi se češnjak općenito smatra prirodnim sredstvom u borbi protiv vanjskih parazita s repelentnim djelovanjem, a na način da čini krv mačke neugodnom za insekte.
 
Stoga bih Vam preporučila neka od sredstava za zaštitu ljubimca u vidu ampula ili spreja na prirodnoj osnovi (s obzirom da za mace na našem tržištu nema posebno deklariranih dodataka prehrani sa češnjakom), a čije je djelovanje, ujedno i istog dana nanošenja. Potonje je iznimno bitno iz razloga skorog izlaska u šetnju.

Više o prirodnoj zaštiti od parazita pisala je kolegica Andrea Babić, dr.vet.med. ovdje.

Svakako nam se za dodatan savjet možete obratiti i pri dolasku u Pet centar.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr