Povratak

Čišćenje štenaca i odraslih pasa od crijevnih parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imamo štence stare 18 dana. Preporučili su mi čišćenje od parazita, pastom, pri starosti od tri tjedna. Da li u ponudi imate nešto od takvih proizvoda? Hvala i pozdrav, Marko

O: Štence je preporučljivo čistiti od crijevnih parazita prvi put već u dobi od 2 ili 3 tjedna, a onda ponavljati svakih 14 dana do starosti od 3 mjeseca. Nakon toga čišćenje je potrebno ponavljati svaka 3 do 4 mjeseca. Na takav način se osigurava da štenci u vrijeme primanja prvih cjepiva budu bez glista i trakavica i da se na takav način stvori pravilan i cjeloviti imunitet koji će potrajati.

Banminth pasta je vrlo praktična, kao i oralna suspenzija Drontal Puppy. U suspenziji Drontal puppy je kombinacija pyrantela i febantela, a ta dva lijeka djeluju sinergistički pa bi ovaj lijek trebao biti djelotvorniji od samog pyrantela. Oba lijeka djeluju na Ascarise, čije suzbijanje nam je primarna briga kod štenadi zbog specifičnog razvojnog ciklusa ovog parazita. Drontal Puppy se daje jednokratno i ponavlja se za 14 dana, a prventivna čišćenja odraslih pasa preporučujem Drontal plus ili Prazinon plus (sastav je jednak) i to svaka 3 mjeseca.

Pyrantel (Pyrantel pamoat ili pyrantel emboat) je aktivna supstanca u Banminth pasti i jedna od aktivnih supstanci u tabletama Prazinon plus, Pratel, Drontal plus, Drontal Puppy oralnoj suspenziji. Pirantel pamoat djeluje tako da koči neuromuskularni prijenos podražaja u parazita, što uzrokuje spastičku paralizu parazita - parazit ugiba i peristaltika crijeva izbacuje parazite van. Način primjene Banminth paste je takav da se kod skroz malenih štenaca pasta u količinama dostatnim za dob i veličinu istisne na prst te nanese na nepce ljubimca.