Povratak

Agresija bernskog planinskog psa / Tipovi agresivnog ponašanja i rješavanje problema agresivnosti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam kuju bernskog planinskog psa koja stara 4 godine. Živimo u kući i imamo veliko dvoriše te ona boravi stalno vani. Od samog počekta, primjetila sam da je jako strašljiva i da ne voli kada nam netko dolazi u goste. Čak ne voli ni u šetnji da ju diraju nepoznati ljudi pa ni djeca. Do prije godinu dana, samo je jako lajala kada bi nam netko dolazio, ali je u zadnjih 10 mjeseci dva puta  ugrizla i to srećom ne jako. Oba puta nije napala odmah tek nakon nekoliko minuta i tek kada su joj ponudili ruku da ih pomiriše kako bi je pomazili. Budući kuju nismo parili niti sterilizirali, interesira me da li promjena ponašanja ovog tipa može biti posljedica rada hormona. Da li je sada prekasno za sterilizaciju? Sada, kada nam netko dolazi, obavezno je zatvorimo u kućicu. Da li je to pogrešno? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Pozdrav,

Iva


O: Agresija je odnos psa protiv drugog organizma koji uključuje ozljeđivanje i ograničavanje drugog organizma.

Može biti ofenzivna, kada je napad ničim izazvan, uključuje dominanciju, između dva mužjaka ili između dvije ženke i defenzivna kada se pas brani, zbog straha, obrane teritorija, zaštitničkog ponašanja, izazvana i roditeljska agresija. Nije nužno patološkog porijekla, ali može biti i posljedica abnormalnosti cerebrospinalne tekućine. Može se javiti u bilo koje pasmine, dobi i spola. Najčešće se javlja u koker španijela, špringer španijela i njemačkih ovčara. Pit bul terijeri, njemački ovčari, haskiji, malamuti, dobermani i rotvajleri najčešće su povezani s fatalnim ugrizima. Agresivnost zbog dominacije javlja se kada pas dosegne starost socijalizacije (1-2 godine). Češća je u mužjaka, kastriranih ili ne.

Znakovi agresije su fiksiranje očima, stav tijela, režanje, hvatanje i iznenadan napad. U anamnezi treba se od vlasnika saznati kada je agresivnost prvi puta primjećena, kako se često javlja, protiv koga je usmjerena, u kojim se situacijama javlja.

Dominacijska agresija usmjerena je protiv članova kućanstva, a manifestira se fiksiranjem pogledom, glava i rep su podignuti i slijedi iznenadan napad. Događa se kada netko posegne za nečim, želi psa pogladiti po glavi ili ga izgura s omiljenog mjesta za spavanje te mu posegne za hranom.

Agresija između pasa usmjerena je na drugog psa, dok je na ljude usmjerena samo ako se upletu u razdvajanje pasa. Glava je uzdignuta, isto kao i rep, pas fiksira pogledom i iznenada napada.

Agresija izazvana strahom manifestira se direktnim pristupom ili posezanjem od strane čovjeka. Određeni članovi obitelji mogu biti isključeni. Glava je položena prema dolje, oči široko otvorene, rep uvučen među noge.

Teritorijalna agresija usmjerena je na strane ljude koji se približavaju kući, dvorištu ili vrtu. Može se pojačavati ako se psa pokuša obuzdati. Pas laje, uznemiren je, nadire prema naprijed, pokazuje zube.

Zaštitnička agresija  usmjerena je direktno na stranca koji pristupa vlasniku.

Agresija zbog iziritiranosti (bol, frustracija) povezana je npr. sa slomljenim noktom ili injekcijom.

Roditeljska agresija usmjerena je prema onome tko pristupa mladuncima.

Kliničkim pregledom ne nalazimo nikakvih nepravilnosti. Potrebno je poduzeti mjere opreza pri pregledu agresivnog psa (brnjica i sl.) da se spriječi povreda pregledavača. Dominantna agresija, agresija zbog straha ili iritabilna mogu se ispoljiti i prilikom pregleda. Neurološkim pregledom mogu se naći abnormalnosti koje upućuju na organsku bolest.

Uzroci agresije mogu biti od normalnog obrasca ponašanja psa do određenog spolom, pasminom, ranom socijalizacijom, odnosom prema psu. Rizični faktori za pojavu agresivnosti su loša socijalizacija psa ili razni stimulansi (npr. djeca). Predisponirajući vanjski faktori povezani su s ostalim psima s kojima je pas u dodiru, ograničavanje psa (u kretanju, obavljanju fizioloških potreba..), okrutno postupanje i zlostavljanje te ugrizi i napadi od drugih pasa.

Bernski planinski pas poznat je kao prijateljski i obiteljski pas. Jako vole najaviti tko dolazi, ali nikada nisu pravi psi čuvari. Možda čak i više nego druge pasmine zahtijevaju jako puno vremena provedenog s obitelji, ovo je pasmina kojoj je izrazito važna svakodnevna interakcija sa svojom ljudskom obitelji. Ako je pas često dugo ostavljan sam, temperament će mu najvjerojatnije postati problematičan. Također, to je pas koji je u prošlosti vukao kolica i terete te ljude na njima, dakle naučen je na rad pa ako nije aktivan, to također može biti uzrok isfrustriranosti.

Savjetujem Vam da napravite za psa boks u koji ćete ga moći zatvoriti dok vam dolaze gosti (zatvaranje u kućicu također može biti traumatsko) te ga puno šetate i provodite vrijeme sa njime, a kada veterinar isključi organski uzrok agresivnog vladanja, preporučam Vam da kontaktirate stručnjaka za rad s psima, primjerice suradnika Pet centra i instruktora za rad s psima Roberta Kranjčeca iz škole za pse „Alpha dog team“ s kojim se možete dogovoriti za školu učenja psa poslušnosti i vjerujem da ćete od njega puno naučiti o Vašem psu i kako riješiti agresivne ispade.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr