Povratak

Agresija između dva psa u kućanstvu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam šarplaninca i njemačkog ovčara. Ne slažu se, tuku se. Što mogu poduzeti i što da radim? Hvala unaprijed, Ivan

O: Kada se radi o borbi pasa u istom kućanstvu, četiri su najčešće karakteristike: psi su istog spola, psi se bore jedino u prisutnosti vlasnika, psi su odrasle dobi (2 godine i stariji) te borba uključuje "hrvanje" u kojem je jedan dominanti pas u obiteljskom poretku. U ovom slučaju često vlasnik pogrešno odabire onog psa koji je dominantan i počinje ga tretirati kao takvog. No, isto tako je često kako se vlasnik pokušava prema obojici odnosti jednako i demokratski.

Što učiniti: savjetuje se da najprije dominantnog psa vodite u šetnju, hranite, mazite i nagrađujete. Budite dosljedni u svakoj ulozi kako bi održali čistu situaciju u hijerarhijskom poretku i omogućili psima da se osjećaju sigurnim u svojoj poziciji u obitelji.

Disciplinirajte manje dominantnog psa za napadanje dominantnog na način da ga prenete, pričekate 5 minuta, a zatim preusmjerite njegovu pažnju na Vas te nagradite za poželjno ponašanje.

Prenuti ga možete čvrstim povikom "natrag" i sl., što možete kombinirati sa pljeskom ili nekim drugim neugodnim zvukom. Ako to neće imati učinka, imajte uza se prskalicu za vodu te učinite pauzu na taj način.

Vašim psima davajte pažnju jedino kada su zajedno, s time da najprije pažnju poklonite dominantnom psu. Svakodnevno ponavljajte vježbe poslušnosti; možete pokušati i na način da je jedan član Vaše obitelji sa jednim psom na drugoj strani dvorišta (pas mora biti na povodcu), a drugi pas na drugoj strani sa drugim članom obitelji te istovremeno radite osnovne vježbe poslušnosti poput "Sjedi". "Lezi" i 5-minutne pauze.

Nagradite svako pozitivno ponašanje. Pse približavajte kroz oko 2 - 4 tjedna (još uvijek na povodcu) sve dok neće biti jedan uz drugog i raditi vježbe poslušnosti. Svako nepoželjno ponašanje poput režanja, skakanja, otimanja zaustavite preusmjeravanjem pažnje.

Nakon ovog uspješno usvojenog koraka potrebno je načiniti isto, ali bez povodca. Dnevno možete dodati i 15 - 30 minuta šetnje sa prvim dominantim psom, a pokornim nekoliko metara iza njega. Disciplinirajte njegove bilo kakve pokušaje povlačenja povodca.

Možete pokušati i na način da npr. ručnik otrljate o tijelo dominantnog psa i stavite pokornome da spava kraj njega kako bi osjetio njegov miris. Ovo pomaže uspostavljanju pozitivnih asocijacija za drugog psa.

Kada niste kod kuće, pse držite odvojeno iz razloga ako ne možete dati pažnju obojici pasa niti jedan neće dobiti Vašu pažnju.


Također, odvojite mjesta za hranjenje i hranite ih zasebno.

Nikada nemojte odgovoriti na zahtjev za pažnjom bilo kojeg psa. Ovo je suptilan način za smanjivanje Vašeg autoriteta i pokušavanje percipiranja psa kako on ima veći autoritet od Vas.

Ponekad je potrebno i 8 - 12 tjedana za postizanje poželjnog ponašanja. Budite uporni, strpljivi i dosljedni i trud će Vam Vaši ljubimci višestruko vratiti.

Općenito o agresiji pasa prema drugim psima pisala sam ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr