Povratak

Agresija mladog retrivera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mješanca zlatnog retrivera i čini se da je sve super, a onda odjednom samo počne režati i lajati kao da pobjesni. Prijetimo mu šibom ali ga ne tučemo, a kada maknemo šibu on opet reži, tako je i kada ga kupamo. Kupa se u kadi i sve bude dobro, a kada treba ići van neda se izvaditi. Star je 6 mjeseci i još je mali da bi skočio iz kade. Kada ga mazimo a leži bude dobro prvih minutu, a onda opet stane režati. Ne znamo zašto je takav, pa Vas molimo za pomoć. A što se tiče češanja, ne može podnijeti ogrlicu protiv buha, baca se po podu, grebe je šapicama, sve samo da bi je maknuo, a stavili smo mu Frontline ali izgleda da to ne pomaže, niti tu ne znamo što da radimo.

Čuli smo za neko cjepivo Imizol za buhe, ali toga nigdje nema. Puno ga svi volimo, ali svi govore da je agresivan. Ponekad imam osjećaj da je jako ljubomoran ako netko dođe u dvorište, pa čak i mislim da je dio tog njegovog režanja uzrokovan ljubomorom zbog prisutnosti susjeda?
Molim Vas pomozite! Benn

O: Vaš ljubimac sazrijeva, ulazi u doba puberteta i pokušava Vam se nametnuti. Režanje može biti posljedica nesigurnosti i straha, ali isto tako pokušaja da pas upravlja situacijom. U svakom slučaju ovo je početni i blagi oblik agresije koji predstavlja fazu upozorenja.

Savjetujem Vam da potražite pomoć profesionalnog dresera pasa i da ljubimca svakako uključite u neki od programa koji uključuju vježbe poslušnosti. Sa psom treba svakodnevno ponavljati ove vježbe, čime ćete učvrstiti svoj položaj "vođe čopora". U obitelji pas zauzima poziciju koju mu Vi odredite. Dakle, on u svakoj situaciji treba biti podređen vlasniku i ne smije ispoljavati znakove agresije. Pri tome Vam savjetujem da izbjegavate kazne i koristite pohvale i nagrade kao metodu izbora kojom ćete izazivati pozitivan reflekse u psa.

"Imizol" (imidocarb diproprionat) nije cjepivo protiv buha, već lijek koji se koristi za terapiju piroplazmoze. Za zaštitu od buha koriste se, uz "Frontline", "Advantix" spot-on ampule, "Stronghold" spot-on ampule koje se izdaju na veterinarski recept. Za sve dodatne informacije i pomoć pri izboru obratite se veterinarima u ljekarnama Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr