Povratak

Agresivna kujica i sukobi s drugim psima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam pekinezericu Tinu. Ima 4 godine. Dok je bila mlađa naučila sam je puno trikova i slušala je. Kad kažem dođi, ona dođe, kad kažem sjedni, ona sjedne. I sve je bilo odlično. Onda se počela tjerati. Prva 2 puta je bilo sve ok, ali treći put pa nadalje kad je bez povodca trči za drugim psima i ne obazire se na mene i moje zapovijedi. Znam da je to želja za parenjem, ali poslije tjeranja više nikad nije ostala ista. Otada ne sluša. Dobro bi bilo bar da se ona obazire, ali ne čini ni to. Kako da vratim poslušnost i povjerenje? Zašto ga više nema? Kako da se ponašam u tim situacijama? A prošlo ljeto, kad smo bili na terenu za dresiranje, napala ju je ogromna mješanka ptičara i počela je trgati, raskrvarila joj je područje iznad oka, odmah sam je zgrabila u tom napadu, ali ona je i dalje jako skičala u mom naručju sve dok je nisam spustila na tlo. Koliko sam shvatila ona je mislila da sam je ja ozlijedila, možda je to razlog za nepovjerenje? Ta mješanka ju je zgrabila zato što je moja kujica prva počela napadati i gristi. Ne znam zašto, ali kad god joj pas priđe i krene je ponjušiti ona odmah skače i grize, ne obazirući se na veličinu psa. Puno puta je dobila od drugih pasa za takvo ponašanje. Šta da radim, kako da je zaustavim u napadu? Hvala i pozdrav iz Like! Ela

O: Vama i Vašoj ljubimici potrebna je stručna pomoć od strane profesionalnih osoba koje se bave obukom i odgojom pasa.

Agresivno ponašanje prema drugim psima je uobičajeno u dobi od 1-4 godine kada psi spolno  i fizički sazrijevaju uz postavljanje pseće hijerarhije, te dolazi do sukoba između istospolnih jedinki (kuja) radi  dominacije u grupi.

Vlasnik mora uočiti koji znakovi se javljaju prethodnom ispadu agresije od strane njegovog ljubimca te ih preduhitriti i privući pažnju psa komandom („idemo“, „trči“...), zvukom (npr. zvuk najdraže igračke, klikeri za trening), ponuditi mu poslasticu... I vlasnik i pas moraju se što više družiti s drugim vlasnicima i njihovim psima, pronaći u blizini "prijatelje", odnosno pse koji ne izazivaju agresivnost Vašeg psa (pas drugog spola, stariji pas, veći ili manji pas). Nema "lijeka" koji bi odmah pomogao u izmjeni ponašanja, već svakodnevnim treningom, dugim šetnjama i igrama, u obzir dolazi i sterilizacija... utječemo na promjenu.

Ne zaboravite, kada se dođe do sukoba pasa, ne smijete Vi ulaziti u sukob i previše se približavati jer psi tada ne primjećuju niti razlikuju (zbog eskalacije bijesa, obrane) ruku vlasnika i tada najčešće dolazi do povreda ljudi ugrizom. Borbu ili sukob pasa mogu prekinuti samo iskusni vlasnici (posebni zahvati u području grla psa, držanje pasa dok ne popusti zagriz, širenje gubice pasa i drugo). Neiskusni vlasnici mogu koristiti sprejeve (na bazi papra) koji se prskaju u smjeru njuške psa napadača, polijevanjem hladnom vodom pasa u borbi i drugo.

Predlažem Vam da potražite pomoć osoba stručnih za odgoj pasa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr