Povratak

Agresivni njemački ovčar

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedno pitanje. Moj djed već dugi niz godina ima njemačke ovčare. Ako se ne varam ovo mu je već sedmi. Dosad nikad nije imao prolema a sad sa ovim ima ogromne probleme. Pas ima 6 godina. Djed se trudio koliko je mogao da je ipak socijaliziran. Prije negdje 3 godine počeo je režati. Nekada je tako dobar a nekada ga nešto "lupi" u njegovu glavi i onda mu se nitko ne može ni približiti niti ga pogledati, već reži. Inače najviše voli djeda ali sad je počeo i na njega. Stvarno ima i puno prostora (inače nikada nije bio u šetnji) jer su oni na selu ali mislim da to nije problem. Inače sjećam se da mi je djed pričao da mu je mama bila dobra a tata malo "žešći". Pomagajte! Željko.

O: Za agresivno ponašanje pasa uvijek postoji razlog koji je očigledan psu, ali vlasnicima nije uvijek jasan. Znaci agresije mogu biti različiti, a manifestiraju se kao gledanje izravno u oči (nekoliko minuta), upozoravajuće režanje, pokazivanje zubiju, griženje u prazno, lajanje i griženje, tj. napad.

Agresivno ponašanje pasa može biti usmjereno prema ljudima, jedinkama iste vrste ili drugim životinjama. Jednom kada se pojavi, agresivno ponašanje nikada ne prestaje samo, te ga treba obuzdati, smanjiti i otkloniti.

U literaturi je opisano nekoliko oblika agresije, od kojih svaka ima specifičan uzrok. To su:
- dominantna, koja može biti usmjerena na ljude ili druge pse
- teritorijalna, koja je povezana s obranom određenog područja
- protektivna, usmjerena na ljude i životinje koje pas procjenjuje kao prijetnju vlastitoj grupi
- posesivna, pas brani hranu, igračke ili sl.
- predatorska, predstavlja lov
- uzrokovana boli
- naučena, psi izvršavaju naredbu
- uzrokovana strahom, kao obrambena reakcija na stvarne ili ponekad krivo procjenjene opasne situacije
- uvjetovana spolom, manifestira se kao borba mužjaka

Najčešće je u pasa prisutna takozvana dominantna agresija. Ova vrsta agresije često je usmjerena na pse, pa čak i na ljude. Agresija se javlja češće među psima podjednake dobi, spola i veličine, što ne mora uvijek biti pravilo.

Teritorijalna agresija se javlja kada se psi ponašaju zaštitnički, prema vlasniku, svome prostoru ili sl. Ovakvu agresiju je moguće spriječiti, već u ranoj dobi, ako se psa upozna s redovitim posjetiteljima svoga doma. Kad se tako postupa s psom od malih nogu, on će vlasnika upozoriti da je netko došao, ali neće kompluzivno braniti svoj teritorij.

Kastracijom se smanjuje vjerojatnost za agresiju prema drugim mužjacima, ali nema učinka na druge oblike agresivnog ponašanja, kada je u pitanju čuvanje teritorija ili ugriz iz straha. Kastracija mužjaka je kiruško odstanjivanje oba testisa, a izvodi se u općoj anesteziji ili narkozi.

Prije odluke o kastraciji, svakako se konzultirajte sa svojim veterinarom.

Preporučam Vam da psa svakako odvedete na temeljit veterinarski pregled kako bi se isključila stanja vezana uz slabljenje vida i sluha. Moguće je da se pas s ovakvim tegobama jednostavno osjeća nesigurnim, obzirom da gubi čula kojima prepoznaje osobe na većoj udaljenosti. Njuh je čulo kojim pas registrira mirisne poruke i prepoznaje osobe, ali tek kad mu se one sasvim približe.

Pronađete li uzrok, moći ćete isključiti daljnju agresiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr