Povratak

Agresivno ponašanje psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Htjela bih Vas sve u Pet centru pohvaliti i zahvaliti na strpljivosti, posebno Vi koji ste stalno na metama naših pitanja, hvala. Imam više problema, imam mješanca terijera i maltezera, odmalena smo ga razmazili i od druge godine (sada ima 3 g), radi nam puno problema, pokoran je u određenoj mjeri samo tati i mami, stalno reži i hropće kao posljedica tog stalnog režanja. Već me je dva puta ugrizao, ništa mu ne paše, moramo paziti kuda ćemo staviti nogu da nas ne ugrize. Pokušali smo na lijep način pa na kraju i ružan, ali on se jednostavno neda, htjela sam ga odvesti na dresuru, ali rekli su da je prestar i agresivan, a zanimljivo koliko je pametan i kako sve brzo nauči, ali režat ne zna prestat, čak se i prestao igrati.

Jedino koga voli je tata, ići papa i slatko, ali opet sve uz režanje. Sad smo mu stavili brnjicu, radi nas, a i radi novog psa maltezera. No,  dobili smo drugi problem da Schazy (mješanac) ne može pogledati malog Picassa (maltezer), koji bi se igrao s njime, ali čim mu se ovaj približi Schazy počne režati i da nema brnjice ugrizao bi ga. Sve pokušavamo i slušamo savjete i znam da to traje dugo, ali da li ima nade i što možemo još učiniti jer se bojim da ćemo morati dati uspavati Schazya jer je postao jako opasan za nas i Picassa. Molim Vas za pomoć i savjet. A kako smo pogriješili u odgoju prvog psa, bojim se da opet ne pogriješim pa Vas molim za savjet, a i primjetili smo da mali Picasso oponaša Schazya u ponašanju, što me brine. Unaprijed hvala. Marina

O: Psi su životinje koje se u zajednici životinja i ljudi ponašaju prema pravilima "čopora". To podrazumijeva dominantniji, odnosno podređeniji položaj svake od jedinki i to na način da stečene pozicije nisu trajne. Tako se vitalnije, samosvjesnije i snažnije jedinke nameću skupini kao vođe. Vođa može biti mužjak ili ženka, a psi koji žive u grupi s ljudima vrlo često to mjesto, bez izrazitog nametanja prepuštaju odrasloj muškoj osobi.

Ostali članovi zajednice "dobivaju poziciju" koju su "izborili".

Vaš pas ispoljava dominantnu agresiju koja je za kućnog ljubimca potpuno neprihvatljiva. Svakako ponovo potražite stručnu pomoć iskusnog dresera pasa, jer bi s psom trebali svakodnevno raditi osnovne vježbe poslušnosti. Ostavite li situaciju u sadašnjem stanju, pas će bez zadrške nastaviti nametati svoju volju, što već sada ugrožava sigurnost ukućana, a vrlo vjerojatno i nepoznatih osoba ili gostiju koji ulaze u Vaš dom.

Dominantna agresija je najčešći razlog zašto psi reže na svoje vlasnike ili ih ugrizu. Iako se čini da nastupa naglo, to je proces koji svakako traje određeno vrijeme, a pas svaki put procjenjujući svoj položaj nastoji zadržati stečenu poziciju i prijetnju čak pretvoriti u napad. Sve dok mu je to dopušteno, psu se daje do znanja da je odabrao dobru metodu koja djeluje.

Preporučam Vam da potražite i priručnik za odgoj i dresuru pasa, te da dosljedno provodite opisane vježbe. Pas svkodnevno treba odraditi vježbe poslušnosti kao što su npr. "sjedni", "lezi", "čekaj" i "na mjesto". Izbjegavajte fizičke kazne jer mogu pogoršati situaciju. U prisustvu psa koristite položaj tijela, izraz lica i ton glasa da kod psa ne izazovete sumnju tko je "glavni" u Vašem odnosu. Snažnu poruku psu možete dati i samim ponašanjem u svakodnevnim, običnim, situacijama. Jedna od njih je npr. da Vi prvi prolazite kroz vrata. Osim toga, nemojte dozvoliti da se netko od ukućana osjeća nelagodno ili da se pojavi strah. Sve dok traje agresivno ponašanje psa, ograničite mu kretanje na određene prostorije, a naredba "na mjesto" trebala bi biti dobro naučena.

Mladog psića također bi trebali uključiti u program osnovne dresure te i s njim postupati dosljedno i na vrijeme mu pokazati što je u Vašoj zajednici dozvoljeno i prihvatljivo ponašanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr