Povratak

Agresivnost kod psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas da mi pomognete, a radi se o kućnom psu (shitzu/maltezer). Inače nije agresivan, ali je navečer nervozan i često lagano reži kada ga tjeramo na spavanje ili da uđe u kuću ili nešto što ne želi, pa je za vrijeme takvog laganog režanja ugrizao vlasnika za prst. Gdje smo možda pogriješili u odgoju tog psa, inače to nam je prvi kućni ljubimac. Pozdrav! Hvala, Mara

O: Vrlo je važno da razumijemo zašto i u kojim situacijama pas iskazuje agresiju. Ponekad je agresija opravdana jer pas reagira instinktivno npr. ako se pas brani od drugog psa ili čovjeka koji ga zlostavlja, borba za teritorij, ženku i sl.

U literaturi je opisano nekoliko oblika agresije, od kojih svaka ima specifičan uzrok. To su:

- dominantna, koja može biti usmjerena na ljude ili druge pse
- teritorijalna, koja je povezana s obranom određenog područja
- protektivna, usmjerena na ljude i životinje koje pas procjenjuje kao prijetnju vlastitoj grupi
- posesivna, pas brani hranu, igračke ili sl.
- predatorska, predstavlja lov
- uzrokovana boli
- naučena, psi izvršavaju naredbu
- uzrokovana strahom, kao obrambena reakcija na stvarne ili ponekad krivo procjenjene opasne situacije
- uvjetovana spolom, manifestira se kao borba mužjaka Najčešće je u pasa prisutna tzv. dominantna agresija. Ova vrsta agresije često je usmjerena na pse i na ljude.

Strahove koje je pas razvio u mlađoj dobi, sa sazrijevanjem se mogu izraziti ili kao stidljivost ili agresivno ponašanje. Dob u kojoj psi ulaze u adolescentsko doba (ili ga završavaju) ovisi o pasmini, ali i svakoj jedinki. U toj fazi ne možete biti sigurni da li se radi o nečem prolaznom ili je to dio temperamenta odraslog psa.

Dominantna agresija je najčešći razlog zašto psi reže na svoje vlasnike ili ih ugrizu. Iako se čini da nastupa naglo, to je proces koji svakako traje određeno vrijeme, a pas svaki put procjenjujući svoj položaj nastoji zadržati stečenu poziciju i prijetnju čak pretvoriti u napad. Sve dok mu je to dopušteno, psu se daje do znanja da je odabrao dobru metodu koja djeluje. Svom se psu morate postaviti kao vođa čopora, tako da prama Vama ima poštovnja, jer su psi životinje koje žive u zajednici i ponašaju se prema pravilima čopora.

Preporučam Vam da potražite stručnu pomoć iskusnog dresera za Vašeg psića, prije nego takvo njegovo ponašanje uzme još više maha.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr