Povratak

Ahondroplazija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam štene staro 3 mjeseca, pekinezer mješanac. Prilikom porođaja izašao je karlično, a zatim su počeli i neki problemi koji i danas postoje. Prvo nisam znala u čemu je problem kao ni veterinari kod kojih sam ga vodila i kod kojih ide na vakcine ne znaju da mi kažu šta je niti da mi pomognu. Ja sam na internetu našla da je to vrsta bolesti karakteristična za ovu vrstu pasmine po nazivom Ahondroplazija ili 'plivac', ali i ništa bliže kako se liječi ta bolest. Gledajući vaš sajt vidjela sam da odgovarate na mnoga pitanja, pa sam se zato i obratila vama. Ako bi bili ljubazni da mi u što kraćem roku odgovorite, kako da pomognem mom psu, i da li je to izlječivo i na koji način, bila bih vam neizmjerno zahvalna.
Srdačan pozdrav. Milena

O: Ahondroplazija je genetička bolest pasa koju karakterizira disproporcionalan patuljast rast, relativno velika glava, nerazvijenost muskulature lica i deformitet kralježnice. Poremetnje u rastu kostiju i hrskavice mogu biti blage, umjerene i izražene.
Ove malformacije u velikom  broju slučajeva dovode do upalnih stanja zglobova različitog tijeka i  intenziteta. Terapija se u tim slučajevima provodi nesteroidnim protuupalnim ljekovima ili kortizonima.
 
Bolest se ne može izliječiti, ali se kao potpora zglobnim strukturama može uvesti u prehranu neki od dodataka koji sadrže glukozaminoglikane, omega-3 i omega-6 masne kiseline te hijaluronsku kiselinu. U aktualnoj ponudi ljekarni Pet centra su dostupni Stride plus, Cosequin, CaniAgil i drugi preparati.
 
Kako niste naveli koji su simptomi izraženi kod Vašeg psića, preporučam Vam da ga odnesete na pregled specijalistima na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Vjerujem da ćete po temeljitom pregledu dobiti točnu dijagnozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr