Povratak

Akne i krastice kod pekinezera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene pekinezera staro 2 mjeseca i ima na trbuhu akne ispunjene gnojem i po tijelu krastice i konstantno se češe. Zanima me kako to mogu otkloniti. Kod veterinara je primao neku terapiju i još mu nije bolje. Zanima me još prehrana i odgoj pekinezera. Kako postupati prema njima, jer kad je sam neće jesti niti se igrati, a jako često pije vodu. Hvala, Jasmina

O: Promjene na koži šteneta često počinju kao posljedica pada ionako nedovoljno zrelog imuniteta. Na primjer: stres radi promjene okoline (prerano odvajanje šteneta iz legla), invadiranost kožnim nametnicima, te promjenom načina ishrane.

Svrbež kože (pruritus) parestetički je osjet na površini tijela, što nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja: alergije (preosjetljivost na ugriz buhe, preosjetljivost na hranu, atopički dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis, ugriz pčele), ektoparaziti (krpelji, ušni i kožni šugarci, ubod komarca, buhe,...), infekti (bakterije, gljivice), upala analnih vrećica, upala uha, loše njegovano krzno, psihička stanja (dosada, prinova u obitelji), te bolna stanja izazvana promjenama na koštano-mišićnom sustavu (artritis, displazija kuka). Svrbež se očituje češanjem, lizanjem ili nagrizanjem kože, općim nemirom i drugim simptomima. Osim toga, treba napomenuti da svrbež redovito uzrokuje sekundarne promjene na koži kojima se često pridruži i infekcija, pa prvobitna slika dermatoze bude prikrivena sporednim simptomima. Svrbež kože javlja se i neovisno o kožnim bolestima (ima svrbeža, ali na koži nema promjena) i takav svrbež uzrokuju nametnici što gmižu po koži ili izlaze iz tjelesnih otvora (u tom slučaju svrbež je lokaliziran na okolinu otvora tijela). Svrbež je ponekad posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari, npr. kod bolesti bubrega ili jetre, promjena u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene različitih lijekova, draženje kože sekretima tijela. Često se uzrok svrbežu i ne može pronaći.

Kod Vašeg psića se najvjerojatnije radi o juvenilnoj piodermiji. Kožne bolesti izazvane bakterijama (piodermija) najčešće nastaju nakon oštećenja površinskog sloja kože. Predisponirajući faktori mogu biti pad imuniteta ili alergija. U štenadi mlađe od 6 mjeseci javlja se juvenilna piodermija.

Općenito, kožne infekcije imogu izazvati stvaranje manjih uzdignuća (papula) ili prištića (pustula). Pustule su ispunjene gnojem, a papule sadrže upalne stanice. Oštećenjem i pucanjem prištića nastaju erozije, a ako se prostiru i u dublje slojeve kože, nazivaju se ulceracije. Aknama se nazivaju samo oni upalni čvorići koji su vezani uz upalnu bolest žlijezda lojnica.

Liječenje piodermija mora se često provoditi kompleksno, tj. u obliku lokalnog i općeg liječenja. Za lokalno liječenje upala i infekcija na koži koriste se antibiotici u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slučajeva veterinar će propisati i opće, ciljano liječenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.

Pekinezeri su psi mali rastom. Odrasle jedinke dosižu visinu u grebenu od 15 do 23 cm, a težinu od 3 do 6 kg. Očekivana životna dob im je 12 do 13 godina.

Prehrana pasa malih pasmina ima nekoliko posebnosti na koje vlasnici trebaju obratiti pažnju. Štenci mini pasmina za 10 mjeseci dosegnu težinu odraslog psa. Ovaj rast je izrazito brz i zahtjeva hranu visoke energetske vrijednosti. Do kraja rasta štene uveća težinu do 20 puta, te mu je potrebno dvostruko više energije nego odraslom psu. Nastavi li se pas hraniti na isti način u odrasloj dobi, uz očekivanu smanjenu aktivnost, doći će do debljanja. Pojedine pasmine mini pasa imaju nasljednu sklonost debljanju. Preporučam Vam da psa do dobi od 10-12 mjeseci hranite nekim od premium (npr. Alleva, Belcando, Bosch) ili superpremium (npr. Purina - Pro plan, Hill's, Eukanuba, Royal canine) programa gotove hrane za pse malih pasmina.

Spremnost i želja za igrom pasa kao vrste, vrlo je izražena. Vašem psiću trenutno nedostaje društvo, ali će se s vremenom prilagoditi novim uvjetima. Ponudite mu različite igračke za pse, koje će pobuditi njegovu znatiželju i sklonost igri te oponašanju lova.

Uz pomoć igračaka pas može vježbati svoj um i osjetila i kada niste kod kuće. Ipak budite oprezni pri odabiru igrački: obratite pažnju na njihovu veličinu i vrstu materijala od koje su izrađene. Premale igračke bi pas mogao progutati, a one kojima se dijelići mogu odlomiti također predstavljaju potencijalnu opasnost od ugušenja ili opstrukcije probavnog trakta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr