dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam mužjaka mješanca njemačkog ovčara, starog 6 godina.Imao je šugarac, tretirali smo ga nekoliko puta ampulama i to je prošlo nakon toga smo primjetili da mu je jedno uho stalno spušteno i od nedavno natečeno te ga i dalje svrbi jer se često češe, ne znam jesu li ti simptomi povezani sa šugarcem. Međutim kako je pas čudne naravi, ne da nam da mu pregledamo uho, tako da ne znam je li natečeno, ugnojeno ili nešto drugo Što bi moglo biti? Hvala. Marija

O: Ovčari su i selektirani i uzgajani kako bi čuvali i zaštitili vlasnika, obitelji i kuću, te svaki događaj koji nije unutar normalnih zbivanja budi u njima zaštitničku ulogu. Acepromazin, aktivna tvar pripravka Sedalin gel, koji je djelotvoran fenotijazinski neuroleptik (antipsihotik). Nakon aplikacije Sedalin-a životinje se umire, nisu više razdražljive i agresivne, postaju nezainteresirane za okolinu, oslabe im obrambene reakcije, zatome osjećaj straha, umanjuje motoričku aktivnost - hipokinezija, a istodobno im se opusti mišičje - miorelaksacija. Sedalin ne utječe znatno na stanje svijesti. Ovaj antipsihotik djeluje vrlo blago analgetski što olakšava obavljanje dijagnostičkih i terapijskih zahvata.

Nakon p/o primjene Sedalin gela, acepromazin se djelomice resorbira, a trankvilizacijski učinak u malih životinja nastupi za 15 - 20 minuta. Daju li se preporučene doze, sedacija traje 6 - 12 sati. Oteklina koju opisujete može biti različitog porijekla. Kožni i potkožne izrasline su čest problem koji se javlja kod stariji pasa. Moguče je da se radi ili apscesu, cisti ili hematomu, ili granulomu, kože i supkutis.Mnogi od tih masa su benigne naravi.


Moguće je da se radi o apscesu koji je zatvoreno gnojno žarište u koži ili potkožnom tkivu čiji gnojni sadržaj ima tendenciju izbijanja na površinu. Liječi se evakuacijom gnoja i odgovarajućim tretiranjem unutrašnjosti,ovisno o veličini. Također se apliciraju antibiotici Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekučim ili kašastim sadržajem. Stijenka ciste može odgovarati građi kože pa cistu nazivamo dermoidnom ili epiteloidnom ili stijenka ciste može odgovarati građi sluznice pa se u tom slučaju radi o brahiogenim ili enterocistama.


Kao posljedica traume često se javlja hematom. Hematom predstavlja izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Moguće je da se radi i o samoozljeđivanju uzrokovano nesnosnim svrbežom nastao kod upale uha ili prisutnošču ušnog šugarca. Ispravnu dijagnoza može se postaviti jedino u veterinarskoj ambulanti stoga preporučujem pregled kod veterinara.

 

OZNAKE: