Povratak

Alergija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mopsicu staru tri godine, između prstića pojavilo se par plikova koji su pucali. Bili smo kod veterinara, konstatirao je alergiju, vjerojatno je na travu jer nakon šetnje plikovi se povećaju. Probali smo sa claritin tbl te synopen kremom, malo se poboljša ali neznatno. Veterinar je rekao da može trajati i par godina. Mirko

O:
Pod alergijom podrazumijevamo specifične promjene u načinu reakcije organizma na tvari koje su tijelu strane. Te se promjene razlikuju od normalnih reakcija organizma kvalitativno, kvantitativno i vremenski.

U većini slučajeva organizam reagira brže i žešće nego što je normalno.

Alergije u pasa javljaju se kao znak preosjetljivosti organizma na različite alergene, koji mogu biti inhalacioni (pelud, grinje kućne prašine i sl.), kontaktni (trava, sredstva za pranje, sintetski materijali), a najčešći uzrok alergija je hrana (bjelančevine mesa i žitarica). Prema istraživanjima provedenim na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani 12% svih alergija koje se pojavljuju kod pasa, predstavljaju alergije na trave.

Dijagnozu alergija je teško postaviti budući da simptomi alergija nisu specifični pa mogu nastati i zbog drugih uzroka. Potrebno je uzeti temeljitu anamnezu, uzeti krv (povećana količina eozinofila u krvi upućuje na alergiju); povišen kvocijent K/Ca u krvnom serumu te pojačana propusnost krvnih žila upućuju također na alergiju. Međutim, ako bilo koji od gore navedenih testova izostane, ne znači da se ne radi o alergiji. Alergen koji je uzrokovao senzibilizaciju Vašeg psa teško je dokazati, pa često puta ostaje nepoznat.

Nisam siguran imaju li naši veterinari alergo testove isključivo napravljene za pse. Mnogi naši kupci su radi takvih i sličnih oboljenja vodili svoje kućne ljubimce na Veterinarski fakultet u Ljubljani. Ako budete zainteresirani, slobodno se obratite veterinarima u Pet centrima koji će Vas uputiti dalje.

Osim navedenog, psa možete kupati u posebnom medicinskom šamponu Vetoquinol Meladerm - šampon za pranje, njegu dlake i ublažavanje svrbeža, odnosno Vetaquinol Dermilen - hipoalergijski šampon za pse i mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr