Povratak

Alergija i atopija (atopični dermatitis) - terapija medicinskom hranom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imamo malog štenca od 5 mj. Imao je problema s kožom, dosta se češao, veterinar mu je dao nekakvu injekciju i hranu Eukanuba Dermatosis, isključivo da ga hranimo s tom hranom. Budući da je ta hrana za odrasle pse, zanima da li ga možemo hraniti s njom i da li može imati kakvih problema s obzirom da je štenac? Unaprijed zahvaljujem, Sanja

O: Bolesti kože kod naših kućnih ljubimaca nastaju iz više razloga, a preosjetljivosti (alergije) su najučestalije. Psi će biti skloniji alergijama ukoliko su i njegovi roditelji bili alergični na nešto, a postoji i pasminska predispozicija.

Tako su alergije učestalije kod zlatnih retrivera, terijera  (westi, boston terijer, skaj te škotski terijer), dalmatinera, šar-pei te shih-tzua.

Simptomi se mogu pojaviti kod vrlo mladih pasa, mlađih od jedne godine, a isto tako se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi.

Uzroci alergijskih reakcija na hranu su alergeni, tj. bjelančevine, primjerice iz kravljeg mlijeka, jaja, ribe, mesa peradi, govedine i pšeničnog brašna. U današnje vrijeme se često javljaju alergije i na konzerviranu hranu, tj. na neke konzervanse.

Preosjetljivost na pojedine sastojke hrane manifestiraju se promjenama na koži i simptomima od strane probavnog sustava.

Promjene na koži očituju se svrbežom, crvenilom kože i ožaricama (urtikarijama) ili ekcemom oko ušiju i očiju, po šapama, pod pazuhom i okolini anusa.

Specifično je za alergiju na hranu da se svrbež  javlja neovisno o godišnjem dobu.

Ako životinja i dalje unosi alergen, tada na tim mjestima dolazi do zadebljanja kože i pojačane pigmentacije te sekundarnih bakterijskih infekcija.

Promjene u probavnom sustavu mogu biti blaže, u smislu promjene konzistencije izmeta, ili teže, koje se očituju povraćanjem i sluzavim do vodenkasto-krvavim proljevom.

Kako biste bili sigurni da se radi o preosjetljivosti na hranu, treba isključiti druge uzroke problema na koži, kao što su alergijski dermatitis na ubod buhe, upala analnih žlijezda, invazije crijevnim parazitima, kožne parazitarne ili gljivične infekcije (šuga, demodikoza, mikosporoza, trihofitoza) te atopični dermatitis...

Atopija ili atopični dermatitis je kožni oblik alergijske reakcije u pasa. Nastaje kad preosjetljiv pas dođe u dodir s alergenima koji su česti u našoj i njihovoj okolini. Posljedično nastaje alergijska reakcija, koja se manifestira upalnim promjenama na koži i jakim svrbežom. Svrbež je ponekad toliko jak da se pas neprestano češe, a time pogoršava promjene nastale na koži.

Alergijska reakcija je pretjerana reakcija organizma na alergene, kao što su  pelud, trava, prašina, kućne grinje. To su većinom inhalacioni alergeni, a alergija na pelud i travu se javlja sezonski.

Atopija se javlja kod svih pasmina pasa, a predispozicija je nasljedna. Prvi put se javlja kod mladih pasa, u dobi od 1 do 3 godine.

Javlja se crvenilo i jak svrbež, pas se češe i gricka ispod pazuha i na trbuhu, što izaziva još jače crvenilo i sekundarne bakterijske infekcije. Neki psi neprestano ližu šape pa zbog sline dlaka na šapama mijenja boju te kod bijelih pasa ona postaje smećkasta.

Terapija atopičnog dermatitisa se sastoji u davanju kortikosteroida kao lijekova s jakim protuupalnim djelovanjem, uz kombinaciju s antihistaminicima te terapije antibioticima zbog sekundarne bakterijske infekcije.

U slučajevima kad veterinari posumnjaju na alergiju na hranu, obično preporučaju medicinsku hranu iz koje su izbačeni najčešći alergeni.

Eukanubina Dermatosis FP dijetna hrana sadrži samo jedan izvor bjelančevina i jedan izvor ugljikohidrata i to ribu i krumpir za pse te janjetinu i ječam za mačke. Osim toga, sadrži optimalan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina od 5:1, što pomaže oporavku kože i dlake te smanjuje nadraženost i svrbež. Eukanuba Veterinary Diets Dermatosis namijenjena je uklanjanju kožnih tegoba kod pasa i mačaka,  dok istovremeno promiče cjelokupno zdravlje Vašeg ljubimca, stoga je Vaš veterinar može preporučiti kao dugoročni izvor zdrave prehrane. Preporučeno vrijeme upotrebe hrane za smanjenje netolerancije na hranu ili sastojke hrane je 3 do 8 tjedana. Ako se simptomimi povuku, može se koristiti neograničeno dugo. Sadrži visokokvalitetne bjelančevine životinjskog podrijetla koje održavaju mišićnu masu, podupiru imunitet te normalnu funkciju organa.

Ovisno o dužini trajanja i težini bolesti, Vaš veterinar će preporučitu dužinu potrebnog prehrambenog tretmana tom hranom.

Ako je utvrđeno da Vaš ljubimac mora izbjegavati određeni alergen, veterinar Vam može preporučiti i doživotno hranjenje psa s tom hranom.

Potrebno je napomenuti da je, u slučaju preosjetljivosti na hranu, nužno  izbjegavati davanje svih grickalica i poslastica.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti, a za sve ostalo konzultirajte Vašeg veterinara.