Povratak

Alergija na hranu, lokalna infekcija uha i gljivično oboljenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
  Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo ženku japanske akite, staru 3 godine. Nakon upale uha koju smo liječili duže vrijeme antibioticima, ustanovilo se nakon brisa uha da su problem gljivica. U isto vrijeme otkrili smo alergiju na žitarice, soju, svinjetinu, ribu i krumpir te gljivicu Malassezis. Kupamo kuju Oronazolom, ali me zanima da li postoje kakve tablete da to riješimo što prije. Hvala! Sp, Ana-Marija

O: Ukoliko postoji problem s alergijom na hranu, bilo bi dobro ljubimca hraniti specijaliziranom veterinarskom dijetom. U aktualnoj ponudi Pet centra tako možete pronaći Royal Canin Hypoalergenic, Hill's z/d, Purina Veterinary Diets Hypoallergenic te Eukanuba Dermatosis. Bilo bi najbolje u periodu eliminacijske dijete koristiti samo neku od ovih hrana, izbjegavajući bilo kakve poslastice, dodatke, hranu od stola ili bilo koju drugu hranu. Ovo bi trebalo trajati minimalno 6 tjedana.

Oronazol je šampon koji sadrži ketokonazol, derivat imidazola. Ketokonazol je protugljivična ljekovita tvar, antimikotik, koja djeluje na brojne gljivice. Ne prelazi kroz kožu u krv pa zato i ne djeluje na druge organe. Koristite ga prema uputama koje Vam je dao Vaš veterinar.

Tablete koje se u veterinarskoj medicini koriste za liječenje gljivičnih oboljenja dolaze uglavnom iz humane medicine. Međutim, budite svjesni da se iste koriste samo u slučaju opće gljivične infekcije te u slučaju kada sve ostale terapije (poput šampona ili krema) ne daju očekivane rezultate. O ovome bi trebalo raspraviti s Vašim veterinarom koji vodi ljubimca. Razlog zbog kojeg se ove tablete uglavnom izbjegavaju je taj što su iznimno toksične za bubrege i jetru kao i cjelokupni probavni sustav. Imajte na umu da terapiranje gljivičnih oboljenja ponekad dugo traje.

Lokalnu infekciju uha možete liječiti kapima koje sadrže antimikotik, što će Vam isto prepisati veterinar. Kao potporna terapija upali uha možete koristiti Otodine. Pripravak se može koristiti istodobno sa kapima za uho u razmaku od 1 sat, 2 puta dnevno. Dostupan je u Pet centar poslovnicama, a o upotrebi se konzultirajte s veterinarom.

Isto tako, pravilno postavljanje dijagnoze od iznimne je važnosti. Tako bi bilo dobro isključiti sve druge mogućnosti uzroka problema kojeg navodite poput hormonalnih promjena, demodikoze, autoimunih bolesti, ostalih ekto i endoparazita te nekih drugih organskih bolesti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr