Povratak

Alergija štenca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene bostonskog terijera koje će 12.04. navršiti 4 mjeseca, cijepljen je do sada 3 puta, očišćen je od glista i tretiran je protiv kožnih nametnika.Prije par tjedana smo ga prvi put pustili na vrt i nekoliko sati nakon toga dobio je crveni osip na trbuhu. Jako se češkao pa smo ga odveli veterinaru, gdje je dobio nekakvu injekciju i osip se povukao. Neki dan smo ga opet pustili van na travu i opet je dobio osip, ali ne toliko jak, nije se češkao. Još ima malo crvenila po trbuhu. Da li je moguće nekako ojačati njegov imunitet? Ne znamo što da radimo, da li je moguće utvrditi na što je pas točno alergičan i može li se alergija liječiti? Hvala lijepo. Andrijana

O: Pod pojmom alergija se podrazumijevaju specifične promjene u načinu reakcije organizma na tvari koje su tijelu strane. Te se promjene razlikuju od normalnih reakcija organizma kvalitativno, kvantitativno i vremenski. U većini slučajeva organizam reagira brže i žešće nego je normalno, ali može biti i obrnuto. Tvari koje su tijelu strane u organizmu potiču tvorbu antitijela. Antitijela su globulinske naravi i potječu od stanica te su specifično usmjerena prema stranoj tvari - antigenu ili alergenu, koja je izazvala tvorbu antitijela, pa na temelju međusobnog afiniteta samo s njom reagiraju. Reakcija antigena s antitijelom može biti uzrok umanjenjoj otpornosti organizma ili uvjetuje preosjetljivost i sklonost bolesti. U prvom slučaju se radi o hiposenzibilitetu ili alergiji, koja obuhvaća i imunitet kao rezultat alergijskog zbivanja. U drugom slučaju se radi o hiperergiji ili alergijskoj preosjetljivosti.

Kao alergeni prvenstveno sudjeluju bjelančevine. Najčešće se radi o velikim molekulama bjelančevina koje su tijelu strane, ali i razgradni produkti bjelančevina manje molekularne težine mogu djelovati antigeno. Takvi spojevi mogu nastati prilikom nepravilne proteolize i resorpcije u crijevu ili kasnije tijekom intermedijarnog prijetvora sve do sinteze specifičnih bjelančevina. Kao antigeni mogu djelovati i tvari koje ne sadrže dušik npr. lipoidi, ugljikohidrati, hapteni - spojevi malih molekula koji se vežu na bjelančevine i na taj način djeluju antigeno. Hapten može biti egzogenog i endogenog porijekla. Tako razni lijekovi i produkti izmjene tvari mogu postati alergeni.

Alergeni se prema porijeklu dijele u tri skupine: egzogeni alergeni - u tijelo dospijevaju izvana (nutritivni alergeni, lijekovi...), endogeni alergeni - nastaju u organizmu ili potječu od bakterija koje su se zadržale u tijelu, invazioni alergeni - u tijelu ih proizvode i luče paraziti

Još imamo i fizikalne faktore - hladnoća, toplina, svijetlo, pritisak koji mogu uzrokovati alergijsku reakciju.

Dijagnozu alergija je teško postaviti budući da simptomi alergija nisu specifični pa mogu nastati i zbog drugih uzroka. Potrebno je uzeti temeljnu anamnezu te uzeti krv (povećana količina eozinofila u krvi upućuje na alergiju), povišen kvocijent K/Ca u krvnom serumu te pojačana propusnost krvnih žila upućuju također na alergiju. Međutim, ako bilo koji od gore navedenih testova izostane, ne znači da se ne radi o alergiji. Alergen koji je uzrokovao senzibilizaciju Vašeg psa, teško je dokazati pa često puta ostaje nepoznat.

Nisam sigurna imaju li naši veterinari alergo testove isključivo napravljene za pse. Mnogi naši kupci su radi takvih i sličnih oboljenja vodili svoje kućne ljubimce na Veterinarski fakultet u Ljubljani. Ako budete zainteresirani, slobodno se obratite veterinarima u Pet centrima koji će Vas uputiti dalje.

Za jačanje imuniteta svom psu možete davati vitaminsko mineralne komplekse kao što su Pfizerovi "VMP" vitamini u obliku tableta, "Vita - pet" pastu od Vetoquinola ili možete davati svom psu kolostrum "Imunoboost" u obliku paste.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr