Povratak

Alergijska reakcija psa i terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Unazad 3 godine u periodu od šestog do početka osmog mjeseca moj pas Leo ima problem za koji više nismo sigurni je li alergijski. Naime, muči ga izraziti svrbež koji kasnije prelazi u griženje i čupkanje. To dovodi do ranica koje možete vidjeti na fotografiji. Uz to smo primjetili da se češe po ušima te povlači glavom po podu. Po savjetu veterinara koristimo Belodin i Betadin. Ranice nisu otvorene i nisu inficirane, uši čiste, higijena redovno održavana, a probava i raspoloženje su normalni. Ove godine smo primjetili smanjeni učinak Belodina pa smo zabrinuti. Molimo za savjet što učiniti! Unaprijed hvala, Petar

O: Kao što ste i sami primjetili, Vaš pas alergijski reagira na neki alergen u ljetnom periodu.

Alergija je neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivamo antigenima ili alergenima.

Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći (sustavni) ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav). Simptomi alergijske reakcije znatno se razlikuju u brzini nastanka i intenzitetu. Katkada se lokalizirani i opći simptomi razvijaju izrazito brzo te mogu ugroziti život (anafilaktički šok). Alergija se javlja  senzibilizacijom organizma na neki alergen i uglavnom bude doživotna.

Može se pretpostaviti da se Vaš pas senzibilizirao na neke trave ili njihove sjemenke , koje cvatu u tom razdoblju, a kojih ima na livadama po kojima pas šeće ili boravi. Opširnije o tome sam već pisala u prijašnjem odgovoru Alergija i atopija (atopični dermatitis) - terapija medicinskom hranom. Organizam na alergen reagira svrbežom, a pas se zbog toga pojačano češka šapama  i izazove ranice, koje se mogu inficirati uvjetnim bakterijama.

U ljekarnama Pet centra možete pronaći veterinarske dermatološke šampone, koji  se koriste kod alergijskih dermatoza i svrbeža. To su  Vetoquinol Meladerm s uljem čajevca i Lactaderm s antiseptikom za komplicirane gnojne upale kože te Ecuphar Dermazyme Losham. Takvim šamponima možete kupati psa 2-3 puta tjedno i na taj način mu smanjiti količinu alergena na koži, a time ublažiti i svrbež.

Svrbež po ušima je također čest simptom alergijskih dermatitisa.


Belodin tablete sadrže  loratadin - antihistaminik za sustavnu primjenu. Belodin se primjenjuje za ublažavanje simptoma alergijskih bolesti kao što su:
- alergijski rinitis (bilo da se javlja sezonski ili tijekom cijele godine)
- upala nosne sluznice kao posljedica imunološke reakcije,
- kronična idiopatska urtikarija (svrbež, crvenilo te osip).

Kod  alergičnih pasa se obično propisuju lijekovi koji sadrže kortikosteroide i antihistaminike, a takvi lijekovi se izdaju na recept.

Stoga Vam preporučam kontrolu kod Vašeg veterinara i promjenu terapije.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr