Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mužjaka aljaškog malamuta starog 3 godine. Mislim, tj. gotovo sam siguran da želi da se pari, ali mu ne mogu naći kuju. Cvili i zavija gotovo čitavu noć. Molio bih vas hitno za savjet jer je postalo neizdrživo i bjim se da će susjedi poludjeti više. Šta da radim i koliko traje to njihovo ludilo? Hvala, Ognjen

O: Zavijanje predstavlja jedan od oblika komunikacije pasa. Naime, smatra se da je taj oblik komunikacije pas naslijedio još od vuka. Zavijanje, kod pasa, najčešće predstavlja poziv na daljinu ili se dovodi u vezu s dosadom, odnosno strahom od odvajanja.

Najčešće zavijaju osamljeni psi koji traže kontakt. Osamljenost psa može biti posljedica zapostavljanja od strane vlasnika ili želje da se pridruži drugim psima, npr. kuje u tjeranju. U takvim slučajevima, ljubimac ponekad može konstantno zavijati. Naime, kako su mužjaci spolno aktivni tijekom cijele godine tako ih miris kuja spremnih za parenje može stalno privlačiti i uzrokovati njihovo prije navedeno ponašanje.

Također, poznato je da psi imaju bogat rječnik zvukova kojim mogu prenijeti različite poruke, kako pripadnicima svoje vrste, tako i svim drugim životinjama te ljudima. Tako su poznati zvukovi upozorenja, uzbuna, ugode ili niza drugih psećih emocija.

Također, zavijanje se može dovesti i u vezu s pojavom boli i određenih bolesnih stanja kućnih ljubimaca.

Zbog svega prije navedenog, savjetujem Vas da ljubimca odvedete kod veterinara. Naime, on će biti u mogućnosti, nakon kliničke pretrage, odrediti točno što je posrijedi s ljubimcem te Vas u skladu s postavljenom dijagnozom dalje savjetovati.

Ako je posrijedi neki od oblika poremećaja ponašanja (osamljenost, strah od ostavljanja,...), veliki uspjeh se može postići i uz pomoć stručnjaka iz udruga za odgoj i školovanje pasa.

Također, nemojte ni zaboraviti da aljaški malamuti relativno malo laju, a poprilično često zavijaju. Zavijanje je posebno često zimi.

OZNAKE: