sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Potreban mi je savjet što učiniti. Imam psa od 4 godine koji je 10.4. bio na operaciji otklanjanja tumora s repa te je taj tumor poslan na analizu. Za sada nisu stigli rezultati, ali smo svakodnevno na kontrolama i previjanjima kod svog veterinara. Koža na rani je odumrla i jako sporo zacijeljuje (meni se čini kao da se ništa ne dešava). Veterinar je danas spomenuo mogućnost kupiranja repa pa me sada zanima da li bi to bila dobra ideja? Ja sve više naginjem toj opciji jer mi je rečeno da je onda oporavak brži, a i strah me je da mu se ne vrati tumor. Osim toga, mi se sad brinemo da to zarasta, a onda kad dođu nalazi možda neće ni biti druge opcije nego kupiranje. Inače se radi i Shi-tzu pasmini, mužjak. Molila bi vas vaš savjet.
Hvala. Tamara

O: Amputacija je odstranjivanje oboljelog ili ozlijeđenog dijela tijela, a u ovom slučaju odstranio bi se dio repa ili cijeli rep zajedno sa svim anatomskim strukturama (repni dio kralješnice te pripadajući mišići, ligamenti i hrskavice).

Zahvat se provodi kada za njega postoje određeni razlozi, kao što su naprimjer teške ozljede tkiva, teške infekcije i nekroze ili teški prijelomi repnog dijela kralješnice. Izvodi u općoj anesteziji, a nakon operacije bi se trebalo pridržavati određenih pravila da bi zaraštavanje bilo što brže i pravilnije.

Da bi se životinju spriječilo da liže ranu i na taj način izazove kidanje šavova ili razvoj infekcije, potrebno je staviti tzv. elizabetanski ovratnik. Apliciranje raznih antibiotskih prašaka nije preporučljivo jer ukoliko rana malo secernira, slijepiti će se sa praškom i napraviti krastu koja ometa zaraštavanje tkiva. Potrebno je redovita i pravilna primjena antibiotika, da bi se spriječila pojava infekcije. Vrstu antibiotika, te dužinu i način njihove primjene propisuje veterinar. Isto tako određuje i vrijeme i način primjene analgetika  u svrhu smanjivanja ili suzbijanja osjeta boli. Ukoliko se slijede upute veterinara, u pravilu nakon operacije nema većih problema i rana pravilno zaraštava.

Amputacija u ovakvom slučaju, kao što je to kod Vašeg psa, može biti potpuno opravdana. Svrha joj je da omogući normalan život psu, bez boli i komplikacija. Posavjetujte se još dodatno s veterinarom koji liječi Vašeg psa. On može na temelju povijesti bolesti, te na temelju sadašnjeg stanja odrediti odrediti daljnje postupke i terapiju.

OZNAKE: