Povratak

Ankilozirajuća spondiloza u maltezera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa maltezera starog tačno 8 godina, nekastriranog, veoma živahnog i hiperaktivnog mužjaka. Prije 3 dana su mi došli mali unučići i počeli se igrati sa psom. Ne znam kako se pas povrijedio (da li od djece ili nezgodnog skoka). Simptome koje je pokazivao su: dahtanje i drhtanje istovremeno, hodanje unatrag i bjeg pod stol. Odmah sam ga odveo veterinaru koji je napravio rtg. snimak i odredio th. Th. 1/4 neke braon tablete za bolove i 1/2 tb. Neurontin 100 mg na dan i što više mirovanja. U prlogu vam šaljem nalaz rtg snimka. Molim za vaše mišljenj jer sam jako zabrinut pošto mi je taj pas sve u životu. Unaprijed se zahvaljujem. Daidja

O: Kao i ostale male pasmine, i maltezeri mogu patiti od učestale anomalije kralježaka i prerane degeneracije diska, koje se najčešće otkriju slučajno, tj. primijete se na radiografu koji je rađen iz nekih drugih razloga, a može biti uključen jedan ili više kralježaka. Razna oštećenja intervertebralnog diska u pasa uglavnom srećemo kod tzv. hondrodistrofičnih pasmina kod kojih, zbog abnormalne akumulacije encima, dolazi do kalcifikacije i degeneracije nukleusa vrlo rano, već i kod pasa mlađih od godine dana.

Psi ostalih pasmina rijetko pate od ovih bolesti, osim ako nisu umiješani sekundarni faktori kao što su nestabilnost vratnih kralježaka ili trauma.

Inače, Spondylosis deformans (također zvana ankilozirajuća spondiloza) stanje je u kojem se formiraju koštani mostovi duž ventralne (donje) strane kralješka. Ako se stanje nastavi širiti, može se stvoriti i nekoliko mostova koje "zavare" kralježnicu i čine je nefleksibilnom. Može se javiti na vratnim kralješcima, ali i na bilo kojem drugom dijelu kralješnice (slabinski, repni dio,...).
 
Nije u potpunosti razjašnjeno zašto ovaj poremećaj napreduje, ali može započeti raskidanjem vlakana koje tvore prsten ili vanjski dio intervertebralnog diska. Posljedično, unutarnji disk izbija rastežući longitudinalni ligament i promiče pojavljivanje osteofita (stanica koje grade koštano tkivo) koji rastu iz tijela kralješka. Konačno, a u ovisnosti o pasmini i anamnezi predaka, prostor između diskova je premošten koštanim tkivom. Prava ankiloza (kompletno spajanje u neprekinuti koštani most između kralješaka) rjeđa je od jednog mosta ili pak nekoliko. Tek u rijetkim slučajevima osteofiti rastu prema kralješničkoj moždini te je ubadaju čime uzrokuju neurološke smetnje.

Bolest većinom predstavlja pasminsku sklonost no smatra se i da prehrana ima važnu ulogu u razvitku bolesti. Iako se javlja u bilo kojoj dobi, mnogo je češća u starijih pasa. Ovo oboljenje je obično prisutno u pasa ne uzrokujući kliničke znakove bolesti. Ako se znakovi vide to je ili posljedicom pritiska novonastalog koštanog tkiva na živce kralješnice ili na samu kralješničku moždinu. Tako, bol se može javiti uslijed opasavanja ili pritiska na korijene živaca koji izlaze iz kralješnice ili iz perifernih ogranaka,...

Liječenje ove bolesti obično se svodi na olakšavanje simptoma kada se jave (smanjivanje boli). Tijekom same terapije potrebno bi bilo maksimalno reducirati nagle pokrete, trčanje, skakanje, penjanje i spuštanje ljubimca niz i uz stepenice, odnosno potrebno bi bilo provoditi strogo mirovanje. Također, nerijetko se u liječenju primjenjuju i vitamini B-kompleksa čija je velika važnost i u ubrzavanju protoka impulsa kroz živčano tkivo kao i poboljšavanja obnove pri ozljedama živčanog tkiva.

U svakom slučaju, u suradnji sa svojim veterinarom pridržavajte se svih naputaka vezanih uz liječenje samog ljubimca te istog obavještavajte o samom tijeku oporavka. Također, po dogovoru ili završetku same terapije ponovno posjetite svojeg veterinara kako bi proveo pregled na ljubimcu te odredio uspješnost oporavka. U skladu sa svim prije navedenim, Vaš veterinar će Vas moći i dalje instruirati kako poboljšati zdravstveno stanje ljubimca kao i održati optimalnu kvalitetu života.

Korisne informacije o spondilozi možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumihe, dr.med.vet., objavljenom pod naslovom Spondiloza i osteoartritis.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr