Povratak

Anorexia

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mješanca zlatnog retrivera, mužjaka, sada ima 1 i pol godinu. Jeo je isključivo Darling hranu iz konzerve koju je počeo odbijati u lipnju ove godine, pa smo prebacili na Chappy također iz konzerve koju smo mješali sa malo Chappy suhe hrane. Sve je bilo u redu do prije pet dana kada je počeo odbijati hranu, a vodu pije minimalno, malo se kreće i uglavnom leži. Ne ponaša se kao da ga nešto boli. Bili smo kod veterinara koji je preporučio par dana kuhanu piletinu i rižu, ali nikako ga ne mogu natjerati da pojede, a ako i pojede nešto, odmah povrati. Što bi mu moglo biti, što učiniti?
Hvala, Lenkić

O: Nedostatak apetita ili odbijanje hrane (anorexia) termin je kojim opisujemo slučajeve kada životinja izgubi apetit i ne želi ili ne može uzimati hranu.

Mnogi su uzroci odbijanju hrane. Vrlo često je ono prva naznaka bolesti. Bolesti probavnog sustava (jednjak, želudac, crijeva, jetra, pankreas), bubrega, očiju, usta, nosa i grla, kože, mozga i mnogih drugih organa mogu biti uzrokom nedostatka apetita. Bol bilo koje vrste može izazvati u životinje nedostatak želje za uzimanjem hrane. Za razliku od navedenog, neki psi odbijati će hranu iz sasvim bezazlenih razloga kao što je nuđenje nove hrane koja im se ne sviđa ili problemi ponašanja (preseljenje, novi ljubimac, nova osoba i sl.).

No treba imati na umu da gubitak apetita može imati snažan negativan utjecaj na zdravlje psa ako traje dulje od 24 sata. Vrlo mladi psi (mlađi od 6 mjeseci) su osobito skloni problemima nastalima gubitkom apetita.

Za povraćanje je također karakteristično to što prati razna oboljenja u pasa a većinom se javlja uz nedostatak apetita. Povraćanje je gotovo bezopasno stanje ukoliko se javlja jednom u desetak dana i ukoliko se pas prije i nakon povraćanja ponaša normalno. Obično, povremeno povraćanje znači samo izbacivanje sadržaja želuca uslijed jedenja neke pokvarene hrane, previše hrane prebrzo, trčanja ili druge aktivnosti prekratko nakon jedenja i sl. Osim povraćanja, u pasa se javlja i regurgitacija. Ovaj mehanizam izbacivanja sadržaja iz probavnog sustava kroz usta, za razliku od povraćanja, predstavlja pasivno izbacivanje hrane obično prije nego ona stigne do želuca. Regurgitacija se može javiti neposredno nakon uzimanja hrane ili vode, ali i više sati nakon obroka. Obično je simptom oboljenja jednjaka, ali javlja se i kod nekih sistemskih oboljenja. Općenito je povraćanje simptom uzrokovan poremećajima gastrointestinalnog sustava (želuca i/ili crijeva) ili može biti sekundarno bolestima drugih unutrašnjih organa (npr. bolesti bubrega, dijabetes ili zarazne bolesti). Može se reći kako su uzroci akutnog povraćanja: poremećaji probavnog sustava - bakterijske infekcije probavnog sustava, poremećaji povezani sa prehranom (promjena hrane, netolerancija hrane, alergija na hranu), strano tijelo (kosti, igračke, odjeća, uže, plastika, kamen i dr.), dilatacija ili torzija želuca, torzija crijeva, crijevni paraziti. Zatim, poremećaji izvan probavnog sustava - akutno zatajenje bubrega, akutno zatajenje jetre, dijabetes melitus, neki lijekovi (digoxin, cyclophosphamide, cisplatin, adriamycin, erythromycin i tetracycline), neurološke bolesti (vestibularna bolest, meningitis, povećani intrakranijalni tlak ili drugi poremećaji centralnog živčanog sustava), prejedanje, upala gušterače, peritonitis, sepsa, toksini ili kemikalije, virusne infekcije (parvoviroza, corona virus, štenećak).

Ukoliko opisani simptomi još nisu prestali, preporučujem Vam da se što prije obratite svojem veterinaru. Zbog brojnih uzroka - kako sam gore navela, nedostatku apetita i povraćanju problemu treba temeljito pristupiti: opći klinički pregled (uključujući i pregled usne šupljine (desni)), auskultacija i palpacija trbuha, mjerenje tjelesne temperature i težine. Zatim, kompletna krvna slika i analiza urina kako bi se isključile neke bolesti unutarnjih organa, RTG snimka prsne i trbušne šupljine, koprološka pretraga, te dodatne pretrage u ovisnosti o inicijalnim nalazima. Prema nalazima kompletnog pregleda preporučiti će se odgovarajuća terapija.

Svakako Vam preporučujem i da pregledate već objavljene odgovore na ovim stranicama u vezi prehrane pasa, jer smatram da prehrana samo ili pretežno mokrom hranom nije dostatna niti dovoljno kvalitetna za Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr