Povratak

Antiparazitne ogrlice za pse

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnik sam patuljaste pudle od 11 meseci, do sada sam je štitila od krpelja Frontlajnom cobo i Advantixom, volela bih da mi preporučite koju ogrlicu da joj kupim, s obzirom da spava sa mnom u krevetu.
Olja

O: U Pet centru je trenutno dostupno nekoliko vrsta ogrlica protiv buha i krpelja.

Navest ću Vam njihova svojstva i djelovanje, a Vama prepuštam odluku o odabiru, u nadi da će Vam detaljnije informacije pri tome biti od pomoći.

Antiparazitne ogrlice razlikuju se također sastavu i principu djelovanja. Kod nekih je djelatna tvar antiparazitik koji uništava nametnike na životinji, a kod drugih su to razna eterična ulja koja "tjeraju nametnike" od životinje.

Kiltix ogrlica
Kiltix ogrlice sadrže dvije djelatne tvari : flumetrin i propoksur koje kod nametnika remete prijenos impulsa, što uzrokuje njihovu paralizu i uginuće. Nakon otpuštanja iz ovratnika, djelatne tvari se raspodijele po dlaci psa i djeluju prolongirano protiv buha i krpelja. Buhe i krpelji počinju ugibati nakon 24 sata, a zaštita traje 7 mjeseci . Ogrlice se mogu koristiti kod pasa starijih od 12 tjedana.

Vitakraft ogrlica
Kao djelatnu tvar sadrži antiparazitik dimpylat. Ne smije se upotrebljavati kod štenaca, a preporuka proizvođača je da se oglica zamjeni novom nakon 5 mjeseci. Životinje koje nose ogrlicu ne smiju biti u kontaktu s djecom.

Trixie ogrlica
Biljna ogrlica sadrži esencijalna ulja aromatičnog bilja, koja svojim mirisom tjeraju nametnike. Preporuka je proizvođača da se ogrlica zamjeni novom nakon 3 mjeseca te napominje da nije otrovna za životinje. Biljni ovratnik pomaže u higijeni Vašeg psa, spriječava ga da se grize i češe.

Armonie Naturali Bio oglica
Repelentna ogrlica, čiji su sastojci esencijalna ulja, ulje neema i terpeni naranče. Prirodni aktivni sastojci šire se po dlaci Vašeg ljubimca i na taj način djeluju. Ogrlica nije osjetljiva na različite vremenske uvjete. Učinak ogrlice traje 3 mjeseca.

Hobby Dog
Ogrlica s insekticidnim djelovanjem koja se upotrebljaa kada životinju napadnu buhe (pasja buha, Ctenocephalides, mačja buha, Tenocephalides felis) i krpelji (oklopni krpelj, Ixodes ricinus, smeđi pasji krpelj, Rhipicephalus). U slučaju da psa napadnu krpelji, ogrlica će djelovati tek nakon 5 - 10 dana nošenja. Kontraindikacije: ogrlice ne upotrijebite kod bolesnih i rekonvalescentnih životinja i ne zajedno sa drugim insekticidima. Pas treba nositi ogrlicu bez prekida 5 mjeseci, a neće izgubiti svoje isekticidno djelovanje unatoč tome što će ju pas nositi po kiši i vodi. Ogrlica se može upotrijebiti samo do označenog datuma trajanja te ne smije doći u kontakt s djecom, uz posebno upozorenje da manja djeca i dojenčad ne smiju biti u blizini životinja koje nose oglicu.

Scalibor ProtectorBand
Antiparazitski ovratnik je ektoparaziticid, insekticid/akaricid. Deltametrin, djelatna tvar u ovom antiparaziskom ovratniku je insekticid / akaricid iz skupine sintetskih piretroida . U insekte i grinje deltametrin ulazi kontaktom ili pororalno. Antiparazitski učinak temelji se na dugotrajnom povećanju propusnosti natrijevih kanala na membranama živčanih stanica insekata, zbog čega se prvo javi hipereksitacija, a slijedi paraliza, tremor i uginuće nametnika. Deltametrin se iz ovratnika kontinuirano otpušta u dlaku i površinski "masni film" na koži psa. Sa mjesta izravnog kontakta djelatna tvar se širi na cijelu površinu kože. Kroz neozlijeđenu kožu deltametrin se resorbira u zanemarivim količinama. Umanjuje infestacije buhama (Ctenocephalides spp.) tijekom 4 mjeseca, krpeljima (Ixodes ricinus i Rhipicephalus sanguineus) tijekom 6 mjeseci te ima repelentno-insekticidni učinak na pripadnike iz roda Phlebotomus (papatači, nevidi, komarčići) tijekom 5 - 6 -mjeseci. Scalibor ProtectorBand se ne smije primjenjivati na mačkama, životinjama sa lezijama na koži vrata, štenadi mlađoj od 7 tjedana i psima preosjetljivima na piretroide. Antiparazitski ovratnik iskazuje puni učinak nakon 7 dana , te ga je potrebno staviti tjedan dana prije negoli će životinja biti izložena infestaciji . Psu se ne smije dozvoliti kupanje u vodi tijekom prvih 5 dana nošenja ovratnika  Scalibor ProtectorBand mogu nositi gravidne i dojne kuje. Tijekom nošenja ovratnika ne preporučuje se pse tretirati drugim ektoparaziticidima, npr . onima iz skupine organofosfata . Relativno rijetko se na psu sa ovratnikom mogu uočiti krpelji . Stoga se ne može u cijelosti isključiti mogućnost prijenosa uzročnika bolesti krpeljima , papatačima i buhama (babezioza, lišmanioza, borelioza, dirofilarioza, dipilidioza i dr.) . Povremeni kontakt sa vodom ne umanjuje učinkovitost ovratnika , no savjetuje ga se skinuti sa psa prije kupanja jer je djelatna tvar toksična tvar za ribe i druge organizme vodenih ekosustava. Djeci, a posebno onoj mlađoj od 2 godine, ne smije se dozvoliti dugotrajan bliski kontakt sa ovratnikom, npr . da spavaju s ljubimcem koji nosi ovratnik.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr