Povratak

Apetit kuje nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Najljubaznije Vas molim za savjet. Naša kuja (bernski planinski) okotila je 11 štenaca. Okot je trajao 7 sati i protekao je bez problema. Drugi dan po okotu drastično joj se smanjio apetit i sada već drugi dan jede jako malu količinu hrane. Nudimo joj suhu, konzerviranu hranu, kuhano meso....itd., međutim, na sve ponuđeno reagira isto. Vode pije puno. Molim vas za savjet. Također me zanima da li je normalno da često ustaje i prošeće  te se često premiješta po kutiji u kojoj je sa štencima. Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
Srdačan pozdrav,
Zvjezdana Novosel

O: Dojenje štenadi predstavlja izraziti napor za kuju, osobito ako je u leglu veći broj štenaca. Stoga je prehrana kuje u laktaciji izrazito bitna, kako se ne bi dojenje legla negativno odrazilo na zdrastveni status kuje. Savjetuje se prehrana sa premium i super premium hranom, kako bi se zadovoljile sve nutritivne potrebe kuje u laktaciji te štenaca, koji hranjive tvari dobivaju putem majčinog mlijeka.

Od premium hrana svakako bi preporučila Allevu High energy iper H/P,  koja predstavlja potpunu prehranu pasa s pojačanom tjelesnom aktivnošću, gravidnih i dojnih kuja.  Ova hrana zadovoljava sve potrebe organizma za proteinima, mastima, ugljikohidratima, vitaminima i mineralima, održava muskulaturu te povećava fizičku spodobnost. Dojnim kujama hrana mora biti ponuđena ad libitum, znači jedu koliko žele bez ograničenja, uz svježu vodu. 

Tjelesna težina u dojnih kuja često varira, a kod kuja dobre konstitucije, tolerira se gubitak težine od 5 - 10%.  Neka Vas ne zabrinjava to što Vaša ljubimaca manje jede u ovoj fazi,  što je sasvim  normalno, već pomno pratite njeno zdrastveno stanje te gubitak mase, ukoliko je prisutan. Proizvodnja kujinog mlijeka ne odvija se ravnomjerno, tako da kuja sa 4 - 6 štenadi u prvih sedam dana nakon poroda daje količinu mlijeka od 3 - 4% svoje tjelesne težine, u drugom tjednu količina mlijeka se povećava na oko 4,5 %, u trećem na 5,5%, a u četvrtom tjednu na 6 - 6,5% tjelesne mase. Kod većeg legla dnevna produkcija mlijeka se povećava u skladu s brojem štenaca. Temeljem visoke koncentracije hranjivih tvari mlijeka kuja (23,6% suha tvar, 8,4% bjelančevina i 10,3% mliječne masti), potrebna je prilagođena visoko koncentrirana hranidba. Nutritvne potrebe kuja u laktaciji (kuje sa 4 - 6 štenaca) u prvom tjednu su za 50% veće, a u trećem tjednu i na dalje i trostruko veće nego u vrijeme graviditeta.

 Ukoliko mijenjate hranu ili njenu količinu, činite to vrlo oprezno, kako bi izbjegli moguće probavne smetnje koje su vrlo opasne  u fazi u kojoj se kuja trenutno nalazi. U prvih 24 sata nakon okota kuja ne napušta svoje leglo. Njihov "plač" ju uznemiruje, što joj signalizira da su gladni te se ona ubrzo postavlja u položaj za hranjene. Kuja rijetko napušta leglo, a odbacuje onu štenad za koju osjeti da s njima nešto nije u redu te se usredotočuje na zdravu štenad. Obratite pozornost na napredovanje štenaca, da li se svi normalno razvijaju te da li je mjesto u kojem boravi kuja sa štencima udobno za nju i leglo. Ukoliko je mijesto neudobno ili tijesno, često se dešava da kuja potraži novo mjesto te premjesti štence. Isto tako savjetujem da pogledate mliječne žlijezde, da li su upaljene i otečene, što je vrlo bolno za kuju. U tom slučaju često u toku dana napuštaju leglo kako bi se odmorile. Ukoliko primjetite bilo kakvu promjenu na mliječnim žlijezdama posjetite što prije svog veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr