Povratak

Argentinska doga ili irski pšenični terijer?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kanim nabaviti psa i već imam u planu nabaviti irskog mekodlakog pšeničnog terijera ili argentinsku dogu. Zanima me vaš savjet i preporuka.
Unaprijed hvala,
Dunja

O: Ove dvije pasmine potpuno su različite, kako svojim temperamentom, tako i rastom. Iz vašeg pitanja nisam uspjela zaključiti koliko ste upoznati s obje pasmine, pa ću ih ukratko opisati.

Mekodlaki irski pšenični terijer spada u srednje velike pse, visine grebena do 48 cm i težine oko 15 kg; potječe iz Irske, a nekada je korišten za lov. Danas su to uglavnom psi za pratnju.

Tijelo je mišićavo i kompaktno, prekriveno mekom, svilenkastom, srednje dugom i lagano kovrčavom dlakom, koja je odlika ove pasmine.

Ovi psi se ne linjaju, ali je potrebno dosta pažnje posvetiti dlaci od najranije dobi - štence treba svakodnevno raščešljavati, a prvo trimanje može se obaviti već s 5 mjeseci. Odrasle pse treba raščešljavati 1-2 puta tjedno, a budući dlaka konstantno raste, treba ih šišati svaka 2-3 mjeseca.

Mekodlaki irski pšenični terijeri su veseli, razigrani, znatiželjni i inteligentni psi, koji rado uče nove vještine, ali im treninge nikada ne smijete učiniti monotonim, jer im dosade. Za njih je karakteristično da su manje tvrdoglavi i agresivni od ostalih terijera, a pravilnom dresurom i socijalizacijom u najranijoj dobi ove se loše karakteristike gotovo u potpunosti potiskuju.

Odgoj ovih pasa mora biti staložen, treba im dati do znanja što smiju, a što ne, ali budući se radi o emotivnoj pasmini koja loše podnosi kažnjavanje, nastojte uvijek biti dosljedni kako ne biste zbunjivali Vašeg ljubimca.

Mekodlaki pšenični terijeri dobro se slažu s djecom i s ostalim psima, iako zbog svog temperamenta nisu psi za početnike.

Dogo Argentino je pasmina koja spada u molose (doge), koje karakterizira veliko, čvrsto, skladno, izrazito mišićavo tijelo. Ovi psi narastu do 60-65 (68) cm i teški su 40-45 (60) kg. Potječu iz Argentine, a korišteni su za lov na krupnu divljač (pume).

Tijelo je prekriveno kratkom, gustom, čvrstom, bijelom dlakom, na kojoj ne smiju biti mrlje (osim na glavi), jer umanjuju ocjene na izložbama.

Na tijelu dominira čvrsta i relativno krupna glava, sa izraženim žvačnim mišićima, koji su ujedno i pasminsko svojstvo - ugriz je toliko čvrst da pas ne ispušta plijen iz usta.

Ovi su psi iznimno hrabri, temperamentni, izdržljivi, teritorijalni i svjesni svoje snage. Upravo zbog toga imaju potrebu dominirati, što ponekad dovodi do ispoljavanja agresivnosti koja se ne dozvoljava, ne smije se poticati i treba je suzbijati pravilnim, čvrstim, ali dosljednim odgojem, socijalizacijom i dresurom u najranijoj dobi.

Nisu psi za početnike, jer im je odgoj zahtjevan, a od vlasnika traži iskustvo, strpljenje, staloženost i dosljednost.

Vlasnik treba znati kako naučiti psa što smije, a što ne, ne smije ga fizički kažnjavati, jer bi fizičko kažnjavanje moglo biti kontraproduktivno, kod psa bi moglo dovesti do ispoljavanja agresije i nastojanja da postane dominantan nad vlasnikom, što za sobom povlači cijeli niz devijantnih oblika ponašanja koji se teško iskorjenjuju (uglavnom dolazi do situacija u kojima vlasnik ne može vladati vlastitim psom, a ne zaboravite da se radi o izrazito snažnim psima koji vole dominirati!).

Izrazito su privrženi i odani svome gospodaru, nježni s njihovom djecom, ali nepovjerljivi prema strancima. Rijetko laju.

Ponekad se dešava da ljudi nabave ovu pasminu za čuvanje objekata, ali se iznenade kada shvate da su pojedini primjerci zapravo loši čuvari.

Potrebno im je dosta kretanja jer su hiperaktivni, pa ih neće zadovoljiti jedna duža šetnja, nego im treba omogućiti dosta istrčavanja u prirodi.

Psi ove pasmine ne slažu se najbolje s ostalim kućnim životinjama (mačku mogu doživljavati kao potencijalnu lovinu, jer su ovo ipak lovački psi, izraženog lovačkog instinkta) ili drugim psima.

Budući mi niste naveli koliko ste iskusni u držanju pasa, za koju biste namjenu izabrali psa (za pratnju, za čuvara i slično) i koliko prostora i vremena imate, nadam se da sam Vam svojim odgovorom olakšala izbor.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr