Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Štovana, moj pas je pre tri godine preležao lajmovu bolest, ali to je ostavilo tragove na zglobovima pa ga pred svaku zimu od jednom počlu boljeti prednje šape tj. prepone. Šta mi savetujete da mu dajem od lekova? Inače, davala sam movalis, ali se bojim zbog probavnog trakta i posljedica po jetru i bubrege. Puno vas molim za pomoć.
Hvala, Tatjana

O: Artritis ili osteoartritis je jedan od najčešćih oblika bolesti zglobova u kućnih ljubimaca.

Zglobovi se sastoje od glavnih dijelova i pomoćnih dijelova. Glavni dijelovi su zglobna tijela sa zglobnim plohama, zglobna čahura i zglobna šupljina. Pomoćni dijelovi zgloba su zglobne sveze, zglobni jastučići i zglobni mišići. Krajevi kostiju sudjeluju u tvorbi zglobnih tijela na kojima se nalaze zglobne plohe (jedna je izbočena, a druga je udubljena). Zglobne plohe su prekrivene s hrskavicom koja je glatka kako bi osigurala nesmetano klizanje zglobnih ploha. Cijeli zglob je obavijen zglobnom čahurom koja luči zglobnu tekućinu koja vlaži slobodne plohe u zglobu i tako im omogućava gipkost, te hrani zglobnu hrskavicu koja nema krvne žile.

Degenerativne promjene se primarno javljaju na hrskavici i koštanim dijelovima, uzrokujući stvaranje novih koštanih izdanaka ili izraslina. Bolest najčešće zahvaća zglobove koji su najviše opterećeni, ali se može javiti i na drugim zglobovima. Artroza može nastati uslijed traume, teške upale septičnog karaktera kod koje dolazi do nakupljanja gnoja u zglobu, kod nekrotične upale zgloba koja primarno nastaje nakon otvorenih rana u zglobu, a sekundarno širenjem procesa iz okoline itd. Javlja se ukočenost, bol i gubitak pokretljivosti što može ozbiljno poremetiti kvalitetu života. Liječenje u pravilu obuhvaća upotrebu protuupalnih lijekova te kirurški zahvat u uznapredovalim slučajevima koji se više ne mogu držati medikamentima pod kontrolom.

Briga za psa koji ima problema sa zglobovima obuhvaća nekoliko područja: kontrola tjelesne težine i aktivnosti, fizikalna terapija, dodaci prehrani za stabilizaciju lokomotornog sustava, kontrola boli te drugi dodaci prehrani koji smanjuju upalu (nezasićene masne kiseline, a osobito omega-3). Tijekom desetljeća se glukozamin pokazao vrlo učinkovitim u olakšavanju tegoba zglobova i polaganim povećanjem pokretljivosti zglobova. Neka istraživanja pokazala su i da ima veliku ulogu u izgradnji hrskavice koje tradicionalni nesteroidni protuupalni lijekovi nisu u mogućnosti pružiti. Glukozamin i hondroitin zajedno poboljšavaju zdravlje zglobne hrskavice.

Glukozamin je odgovoran za sintezu hijaluronske kiseline i glukozaminglikana unutar zgloba.

Hondroitin (jedan od glavnih glikozaminglikana) također djeluje inhibirajuće na enzime koji ubrzavaju propadanje hrskavice. Kako cjelokupno zdravlje zgloba ovisi o konstantnoj očuvanosti hrskavice, ovo je vrlo korisno. Glukozamin i hondroitin se smatraju vrlo sigurnim za konzumiranje i ne opisuju se neke nuspojave (jedino se spominje blagi proljev). No postoji mogućnost da glukozamin pogoršava djelotvornost inzulina u pacijenata s dijabetesom te se treba davati pod nadzorom. Dok se hondroitin treba izbjegavati u pacijenata s poremećajem cirkulacije, jer može pogoršati ove probleme. Glukozaminu i hondroitinu je potrebno više vremena u usporedbi s nesteroidnim prouupalnim lijekovima da ispolje učinak. Minimalan period pozitivnog učinka uočava se nakon tri tjedna svakodnevnog davanja. Jedino ukoliko se stanje ne bi poboljšalo nakon davanja nekoliko mjeseci bilo bi potrebno ponoviti pretrage i procijeniti učinkovitost doze i stanje pacijenta.

Na tržištu postoje izvrsni preparati bogati hondroprotektorima kao dodaci prehrani za pse. U ponudi u našim veterinarskim ljekarnama izdvojila bih: Petvital GAG tablete, nakon kojih kao preventivu možete davati Canina Petvital Arthro-tabs - kod starijih pasa se naročito preporučuje kod tegoba s kretanjem, zatim Vetoquinol Caniviton forte granulat. Stoga Vam preporučam da svakako svome ljubimcu dajete jedan od ova dva veterinarska preparata.

Kako niste spomenuli eventualne posebnosti prehrane Vašeg ljubimca, moram napomenuti kako i ona igra važnu ulogu u poboljšanju zdravstvenog stanja kod ovakvih problema u pasa. U ljekarnama Pet centra možete nabaviti medicinsku hranu od nekoliko proizvođača. Hill's Prescription diet j/d hrana koja služi kao hranidbena potpora liječenju artritisa kod pasa, a sadrži visoku razinu EPA, omega 3-masnih kiselina koje smanjuju upalu oko zgloba i u zglobu, a dobivaju se iz ribljeg ulja dubinskih riba. Također sadrži antioksidantsku formulu s vitaminom E i C, selenom i beta-karotenom te na taj način pojačava zdrav imunološki sustav, a osim toga sadrži kontrolirane kalorije koje spriječavaju povećanje tjelesne težine, bez dodatnog opterećenja za zglobove. Osim Hillsa, Royal Canin nudi medicinsku hranu Mobility support i Mobility special kojoj su indikacije pomoć u održavanju pokretljivosti zglobova odraslog psa, a sadrži zelenousne dagnje koje reduciraju simptome upale zglobova u pasa, te pomažu u održavanju pokretljivosti zglobova, sadrži i omega-3 masne kiseline dugih lanaca koje moduliraju upalne reakcije i imaju blagotvoran učinak na zglobove, također sadrži i sinergistički antioksidacijski kompleks koji reducira degradaciju stanične DNA, jača imunološki sustav i neutralizira slobodne radikale te sadrži umjerenu koncentraciju energije koja pomaže u prevenciji debljanja. Od Eukanube, hrana Joint Mobility je potpuna hrana za pse koja pomaže u kontroli tjelesne težine, te sadrži posebne sastojke koji pomažu zdravlju zglobova, boljem imunitetu, zdravlju probavnog sustava, boljoj kvaliteti kože i dlake, dnevnoj higijeni zuba i održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Kako je lijek Movalis (djelatna tvar meloksicam a pod nazivima i Melox i Recoxa na europskom području) registriran za upotrebu u humanoj medicini savjetujem Vam da ga ne dajete Vašem psu jer je upitna doza i djelovanje lijeka a samim time i potencijalna toksičnost istog. Pomoćne tvari koje se koriste u humanim preparatima prilagođene su probavnome miljeu čovjeka te se ponekad javljaju i želučano - crijevne reakcije u pasa. Za upotrebu u veterini registriran je Metacam sa istom djelatnom tvari ali prilagođen metabolizmu psa (no nije registriran u Hrvatskoj), ali od nesteroidnih, protuupalnih lijekova kod nas možete nabaviti Rimadyl tablete uz veterinarski recept.

OZNAKE: