Povratak

Artritis i atrofija mišića kod boksera starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam boxera starog 8 godina. Jako je teško hodao na stražnje noge i ustanovljeno je da ima artritis. Pošto je stalno ležao i štedio stražnje noge, došlo je do atrofije mišića. Bili smo kod veta, dobio je Arthri flex i terapiju Previcoxa. Poslije prve terapije Previcoxom bio je kao novi pas, sad više ne može ustati. Ustaje jedino da bi jeo i obavio nuždu. Dok jede, noge bježe na sve strane. Ponekad se i ukrižaju, pri okretanju zna pasti na stražnjicu i onda ostane ležati. Kao da nema snage i trese se. Dok leži, masiramo ga da mu potaknemo cirkulaciju. I često ga zovemo da ustane, nekad hoće doći, a nekad ne. Vet kaže da je to većinom posljedica atrofije i da mu jačamo mišiće. Zanima me kako bi mu mogli pomoći u tome? Čekamo ljeto da ga možemo odvesti na plivanje, šetnja baš i nije moguća jer dođe do kraja ulice i već se jedva vrati nazad.
Unaprijed hvala. Bruna

O: Pojava atrofije mišića kod starijih pasa je fiziološke naravi, vezana je uz starosnu dob (kao normalni proces starenja organizma), a pogotovo ukoliko ljubimac boluje ili je bolovao od akutnih ili kroničnih bolesti lokomotornog sustava kao što je artritis.

Vaš veterinar je dijagnosticirao artritis (u opisu niste naveli koji su zglobovi zahvaćeni niti je li učinjen rendgenski snimak spornog područja, stupanj oštećenja zglobnih hrskavica, nalaz osteoartritičnih promjena itd.) te je propisao terapiju nesteroidnim protuupalnim lijekom Previcox i Arrti-flexom (lijekoviti pripravak sa dodatkom glukozamina i hondroitina te vit. D3, kao supstance za obnovu zglobnih hrskavica).

Niz patoloških promjena uvjetovao je bolnost pri hodanju i daljnjim aktivnostima koje su postale sve rijeđe i ograničene, a posljedično tome razvijala se atrofija mišića. Mišićna atrofija može se razviti i uslijed drugih razloga kao što su poremećaji u provodljivosti živčanih impulsa, razna hormonalna oboljenja, trovanja, neoplazije, starosti itd.

Svakako da uz pravilnu prehranu s dodatcima glukozamin glikana i hondroitina i lijekovima koji smanjuju bolnost i upalu pokušate učiniti i dodatni napor fizikalnim terapijama i akumpukturnim seansama te na taj način pripomognete Vašem ljubimcu. Također, pokušajte stupiti u kontakt sa stručnjacima iz odjela Kirurgije, Oftalmologije i Propedautike Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, kako bi Vas informirali o dodatnim mogućnostima vezano uz zdravstvenu njegu Vašega ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr