Povratak

Artritis ili osteoartritis / Terapija kondroitinom i glukozaminom kod pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam žutog labradora Maxa, koji ima 5 godina. Zadnjih godinu dana jako šepa na zadnju lijevu nogu, i pri kretanju često ju štedi, pogotovo nakon većeg fizičkog napora. Nekad je čak podigne i ne spušta pri hodanju , od bolova. Na toj nozi u zglobu se napravila nekakva kugla, za što sam pretpostavila da je okoštavanje zgloba. To se i pokazalo točnim nakon rengena tog zgloba i posjeta veterinaru. Ovo je drugi veterinar kojeg sam posjetila jer mi je prvi uvijek govorio da to nije ništa, da se pas vjerojatno udario u nogu i sl., te mi preporučio davanje nekih vitamina. Kad smo ispili sve te vitamine nastala je ta tvrda kugla na zglobu. Zatim sam posjetila drugog veterinara pošto nije bilo boljih rezultata, već se pas počeo sve teže kretati. Tu sam dobila dijagnozu da pas ima artritis i dobili smo lijekove protiv bolova i Decortin koji pije već mjesec dana. Pas se osjeća puno bolje, veseliji je, puno bolje skače, uglavnom bolje je. Znam da je Decortin steroid jer ga i sama pijem zbog bolesti. Zanima me da li će mog psa čekati cjeloživotno ispijanje tih tableta ili se to može povući. Veterinar kaže da je to možda već prešlo u kronično. Smije li plivati kad je toplije vrijeme? kad je hladno ne puštam ga da pliva ni inače. Držimo ga u kući odmalena i uvijek je slobodan. Smije li se umarati i koliko? Hvala, Roberta

O: Artritis ili osteoartritis predstavlja upalu zgloba. Prema određenim istraživanjima provedenim u SAD upala zglobova - artritis, pogađa 20% pasa starijih od jedne godine. Općenito, od artritisa mogu oboljeti svi psi, ali češće pogađa starije pse, pse velikih pasmina, trkaće i lovačke pse te pse s viškom kilograma.  Osnovna značajka artritisa je propadanje zglobne hrskavice brže nego što se ona može nadomjestiti, što uzrokuje bolnost i oteknutost zglobova s posljedičnom smanjenom pokretljivosti.

Općenito, artritis nije izlječiv, osim kirurškog zahvata zamjene zgloba. Ono što je moguće jest usporiti napredovanje bolesti i smanjiti bolove. U tom smislu važno je na vrijeme uočiti rane znake bolesti kao što su: otežano ustajanje ujutro, otežano i bolno uspinjanje po stepenicama, izbjegavanje skokova, zaostajanje u šetnji, hramanje u vrijeme aktivnosti, ukočen hod.

Briga za psa koji ima problema sa zglobovima obuhvaća nekoliko područja: kontrola tjelesne težine i aktivnosti, fizikalna terapija, dodaci prehrani za stabilizaciju lokomotornog sustava, kontrola boli te drugi dodaci prehrani koji smanjuju upalu (nezasićene masne kiseline, a osobito omega-3). Tijekom desetljeća se glukozamin pokazao vrlo učinkovitim u olakšavanju tegoba zglobova i polaganim povećanjem pokretljivosti zglobova. Neka istraživanja pokazala su i da ima veliku ulogu u izgradnji hrskavice koje tradicionalni nesteroidni protuupalni lijekovi nisu u mogućnosti pružiti. Glukozamin i kondroitin zajedno poboljšavaju zdravlje zglobne hrskavice.

Više o dodacima prehrani koji sadrže prije navedene suplemente možete saznati u odgovoru kolegice Dunje Herceg, dr. vet. med., na stranici Dodaci prehrani koji sadrže kondroitin i glukozamin 

Stoga, savjetujem Vam da se oko svega prije navedenog dodatno posavjetujete sa svojim veterinarom, koji će moći pratiti tijek liječenja te Vas o istom dalje savjetovati, a sve kako bi se ljubimcu osigurala pravilna skrb i optimalna kvaliteta života. Također, savjetujem Vam da se obratite i na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu gdje cijenjeni stručnjaci na području ortopedije mogu pregledati ljubimca te u skladu s dijagnozom dalje Vas savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr