Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: 9-godišnji pas šepa na prednju desnu nogu cca 6 mjeseci. Prije tri dana učinjen je RTG snimak koljena gdje se vidi da nedostaje dio kosti koja ide iz zgloba prema šapi, cca 2-3 mm. Kao da je nečim fino odrezana oko zgloba, fino je prosvijetljeno na slici pa se lako uočava spomenuti razmak. Dr. veterine kaže da je artroza, ali da može biti i karcinom koji bi se onda morao laboratorijski dokazati iz uzetog uzorka kosti pasa. Psu je prepisana th. RYMADIL a 50 mg 2 tablete dnevno/ prema njegovoj težini/ kroz 30 dana, a onda ponovo RTG snimanje. Da li čekati 30 dana ili odmah uzeti komad kosti za analizu, pitanje je koje me muči. Ničim drugim pas ne ostavlja dojam da je bolestan. Pričekati ili odmah djelovati, mada smo bili

kod istog veterinara prije cca 3 mj. radi iste stvari, samo onda nije snimano, već je prepisan isti lijek kroz 2 tjedna pa onda još 1 tjedan.
Zahvaljujem puno, Ljubomir

O: Artroza je bolest koju karakteriziraju promjene hrskavice zglobova, što rezultira degenerativnim promjenama na zglobovima i oštećenjima funkcije zglobova. Artroza je česta bolest, koja se obično javlja kod starijih ljubimaca. Najčešće zahvaća kralježnicu, kukove, ekstremitete.

Ljubimci s artrozom trpe bol, lokaliziranu na oboljelom zglobu pod opterećenjem. Iz tog razloga, nerijetko ljubimci izbjegavaju opterećenja tog ekstremiteta, odnosno, u kliničkoj slici prisutna je hromost određenog stupnja. Kod pacijenta dolazi do deformiteta zglobova, nestabilnosti zglobova, te ograničenosti pokreta. Simptomi bolesti napreduju s vremenom i intenzitetom degenerativnih promjena.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i kliničke slike, rentgenske pretrage,... Liječenje se provodi uz pomoć fizikalne terapije, terapije lijekovima i kirurških zahvata.

Od lijekova se često koristi Rimadyl. Rimadyl tablete su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSPUL) iz skupine 2-arilpropionske kiseline, koji se očituju dobrim protuupalnim, analgetskim i antipiretskim djelovanjem. Djelatna tvar ovih tableta jest karprofen. Njegovo djelovanje se očituje u kočenju aktivnosti ciklooksigenaze, spriječavanju stvaranja prostaglandina i tromboksana, a budući da ne ometa aktivnost lipooksigenaze, ne remeti stvaranje leukotriena.

Rimadyl se koristi za:
- ublažavanje znakova upale i bolova pri akutnim i kroničnim poremećajima mišićno-koštanog sustava psa,
- suzbijanje bolova i protuupalno kod postoperativnih edema.

Kod zdravih i mladih pasa početna doza Rimadyla iznosi 2-4 mg / kilogram tjelesne mase na dan, što treba dati u dva jednaka obroka, npr. tabletu od 50 mg za psa teškog oko 35- 40 kg, 2 puta na dan. U slučaju povoljnog kliničkog odgovora nakon sedmodnevnog liječenja treba nastaviti sa Rimadylom i to s pola doze,  tj.smanjiti na 2 mg / kilogram tjelesne mase, 1put na dan. Preporučene doze ne bi se smjele prekoračiti. Opasnost od nuzučinka je veća kod vrlo mladih i starih životinja. Ukoliko je tretman Rimadylom nemoguće izbjeći kod takve skupine životinja, treba davati manju dozu i pozorno ih klinički nadgledati (nikad dozu određivati na svoju ruku).

Kao i kod svih drugih poremećaja u zdravlju ljubimca, i ovdje je izrazito bitna dijagnostika. Naime, samo se s točnom dijagnozom može odrediti najbolji načini i pristupi u liječenju, odnosno, može se očekivati uspjeh u liječenju.

Kako je kod Vašeg ljubimca još uvijek u pitanju "period" utvrđivanja oboljenja te njegove dijagnostike, poprilično teško mi je procijeniti u kojem smjeru krenuti. Naime, veterinari prilikom dijagnosticiranja nerijetko idu od manje invazivnih metoda dijagnostike prema invazivnijim. Tako, vjerujem da je to slučaj i u konkretnom primjeru Vašeg ljubimca.

Međutim, radi svoje sigurnosti kao i zdravlja samog ljubimca, savjetujem Vam da se obratite i po drugo mišljenje ili na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta. Isti će biti u mogućnosti detaljno pregledati ljubimca te uz pomoć dodatnih pretraga i analiza postaviti dijagnozu te Vas dalje u skladu s njom informirati kako i savjetovati.

OZNAKE: