Povratak

Ascites - liječenje i dodatne pretrage

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam 10 god. starog bernskog pl. psa, u trbušnoj šupljini mu se nakupila velika količina vode, sada teži 4 kg više nego prije par mjeseci, krvna slika je uredna i biokemija osim što mu je povišen ALKP 275 U/l, a ALT 117 U/L. Dobio je terapiju fursemida 3/4 tablete ujutro i naveče, to traje već 8 dana i počeo je teže hodati, vidno je umorniji nego prije, a inače imamo problema već pola godine sa kičmom, tj. zadnjim dijelom pa je često bio na RYCARFI za bolove. Zanima me da li se ta tekućina može nekako isprazniti, a da se pas ne uspavljuje, da mu se može olakšati kretanje, a i vaše mišljenje o kojoj bi se bolesti moglo raditi i koje još pretrage da napravim. Moj veterinar sumnja na bolest jetre. Zaboravila sam reći da pas već koju godinu ima po tijelu više kvrga, tj. masnih tkiva, a i limfni su mu čvorovi oko vrata i ispod prepona natečeni, inače on je kastriran sa 5 godina. Zahvaljujem unaprijed na odgovoru. Lidia

O: Ascites je kompleksan zdravstveni problem, a naročito stoga jer je simptom oboljenja a ne uzrok. Iz toga razloga i rješavanju problema se pristupa iz nekoliko smjerova. Sami mehanizmi nastanka ascitesa su složeni i u njegovom nastanku sudjeluje više čimbenika kao što su povećani tlak, smanjeni koloidnoosmotski tlak te smanjena produkcija albumina u jetri radi oštećenja jetrenih stanica. Najprije je potrebno načiniti kompletan klinički pregled, kompletnu krvnu sliku i biokemiju krvi, identificirati o kakvom se sadržaju radi (identifikacija stanica nakupljene tekućine)...

Najvažniji faktor u liječenju ascitesa je određivanje brzine razvitka ascitesa i kliničko zdravstveno stanje ljubimca. Ako se ascites sporo razvija, a ljubimac relativno dobrog zdravstvenog stanja, hitno liječenje, u pravilu, nije potrebno. No, ako se ascites brzo razvija, često je povezan i sa slabošću ljubimca, potrebna je hitna intervencija veterinara.

Ovisno o stanju, ascites se liječi na nekoliko načina:

Terapeutska punkcija trbušne šupljine - velika količina tekućine u trbušnoj šupljini vrši pritisak na dijafragmu što dovodi do otežanog disanja, otežanog hoda te brzog umaranja životinje. No, kod ovog zahvata nije poželjno u potpunosti ukloniti svu nakupljenju tekućinu jer navedeno dovodi do suprotnog učinka - gubljenje prevelike količine tekućine dovodi do promjena u homeostazi tekućina i šoka. Iz toga razloga su potrebne opetovane punkcije. Zahvat je moguće izvesti i bez anestezije, tj. uz blagu sedaciju, ukoliko je pas miran, dobroćudan i ukoliko Vas sluša. To je postupak koji nije gotov za par minuta, ipak pas mora ležati miran neko vrijeme (ovisno koliko je tekućine potrebno isprazniti), tako da sam veterinar u dogovoru s vlasnikom ocjenjuje uspješnost zahvata bez sedacije ili anestezije.

Nadalje se u terapiji propisuju diuretici - lijekovi koji potiču izlučivanje vode iz tijela (što je Vaš veterinar i propisao). No, tekućina se izlučuje putem urina, a diuretici su učinkovitiji u uklanjanju tekućine iz mekih tkiva puno više nego iz tjelesnih šupljina pa iz tog razloga imaju i ograničavajući učinak u slučajevima ascitesa.

Nadoknada kisika kod onih životinja kod kojih je otežano disanje. Nadoknada se vrši sve dok se dio tekućine iz trbušne šupljine ne ukloni.

Ako se posumnja na infekciju, intravenozno se apliciraju antibiotici a u ovisnosti o konačnoj dijagnozi. Ascites uzrokovan infekcijom je situacija koja zahtijeva hitan kirurški zahvat.

U svakom slučaju je očito da jetra ne funkcionira kako treba, a koji je uzrok doveo do toga, iz ove perspektive je teško pretpostaviti. S obzirom na to da ste spomenuli da pas ima kvrge po tijelu i da su natečeni limfni čvorovi, ja bih svakako preporučila da se napravi punkcija i citologija, a ukoliko ste možda iz Dalmacije – i pretragu na lišmaniju. Također bi bilo poželjno napraviti UZV srca jer se ascites javlja i uslijed slabosti, tj. patološkog stanja srčanog mišića.

Nadamo se da će ove informacije i savjeti biti od koristi Vama i Vašem ljubimcu.