Povratak

Atopični dermatitis i terapija cefalosporinom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam bišona koji ima 2 godine i mučimo se s atopičnim dermatitisom. Cijeli život je na hipoalergijskoj hrani, međutim nikakvog poboljšanja. Češe se stalno, nekad više nekad manje, ali uvijek. Veterinarka mu je davala injekcije kortikosteroida i stanje bi bilo bolje. Ili pronizon, dok je lijek djelovao bilo bi ok, a onda opet sve iznova. Promijenili smo veterinara i nov veterinar mu je sad uključio cefalosporin. Bojim se za njegovo zdravlje. Koliko je opasan taj cefalosporin? Da li bi bilo bolje da smo ostali na kortikosteroidima? Test na alergije nismo radili, ovdje gdje živim to ne rade, a čula sam da nisu previše pouzdani. Molim Vas za Vaše mišljenje. Unaprijed zahvaljujem! Sanja

O: Cefalosporini su antibiotici, širokog spektra, s djelovanjem na većinu Gram-pozitivnih i Gram-negativnih bakterija. Dolaze u nekoliko generacija. Upotreba cefalosporina indicirana je kod infekcija dišnog sustava, mokraćnog, kože i lokaliziranih infekcija mekog tkiva. U pasa može biti učinkovit i za liječnje infekcija gastrointestinalnog sustava. Cefalosporini se u pravilu izlučuju u visokim koncentracijama putem urina. Terapija antibioticima, ovisno o slučaju, traje različito dugo, 5-7, 10-14 ili 21 dan. Ukoliko se slijede preporuke o količini, učestalosti i duljini davanja antibiotika ne bi smjelo izazvati nepoželjne reakcije kod ljubimca. Psi općenito dobro podnose bilo koji od antibiotika iz ove skupine, alergije na njih su vrlo rijetke, pa se smatraju i jednim od najsigurnijih antibiotika za primjenu na životinjama.

Više o problematici i kontroli atopičnog dermatitisa kod bišona možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice, naslovljenom Intenzivno češanje bišona i šamponi za ublažavanje svrbeža | Atopija - atopijski dermatitis i liječenje. Svakako, imajte na umu kako kod dermatoloških bolesti pasa, osim navedenih mjera od strane kolegice, pomaže i briga o redovitom pražnjenju analnih vrećica, kontrola buha i, zajedno sa veterinarom, upornost i dosljednost u liječenju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr