Povratak

Atrofija mišića glave | Upala žvačnih mišića - Masticatory Muscle Myositis (MMM)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Pas, golden retriver, star je 11 i po godina. Ima atrofiju mišića lijeve strane glave i od skora je počeo i obrazni mišić. Mogu li ikako pomoći psu da se mišići nadoknade ili bar proces potpuno zaustavi? Hvala vam puno, Aleksandar

O: Stanje koje opisujete javlja se kao posljedica gubitka normalnog prijenosa živčanih impulsa neuronima živaca koji inerviraju mišiće glave psa. Takvo stanje uzrokuje atrofiju mišića.

Najčešće se javlja zbog upale mišića točnije upala žvačnih mišića. Upala žvačnih mišića - Masticatory Muscle Myositis (MMM) - upalno je stanje koje prvenstveno zahvaća žvačne mišiće u pasa. Žvačni mišići su: maseter (obrazni mišić), m. temporalis (mišić koji je smješten na čelu) i m. pterygoideus. Navedeni mišići sastavljeni su od jedinstvenog mišićnog vlakna kojeg ne pronalazimo niti u jednog skeletnog mišića. Za ovu bolest se smatra kako je posredovana imunitetom jer imunosni sustav proizvodi antitijela usmjerena protiv ovih posebnih mišićnih vlakana.

Traumatske neuropatije, tj. oštećenja živaca povezane su s nastalim ozljedama tkiva i najčešće dolazi do oštećenja jednog živca ili jedne grane živca (što podrazumijeva da je uzrok direktna povreda, kompresija i uklještenje kao najčešći uzroci).

Ako se radi o upali, terapija je usmjerena na supresiju imunosnog sustava. Na taj način se spriječava djelovanje antitijela koja izazivaju destrukciju mišićnih vlakana. Imunosupresivna terapija nije bezazlena jer čini organizam podložnijim infekcijama tako da oslabljuje imunosni sustav koji se nije sposoban boriti protiv infektivnih čestica, te je od velike važnosti potvrda točne dijagnoze prije samog početka terapije. Davanje imunosupresiva mora biti pod strogom kontrolom veterinara kako ne bi došlo do nepoželjnih nuspojava.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr