Povratak

Autoimune bolesti / Autoimuna hemolitička anemija (AIHA)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Imam maltezera starog 2 godine, ima 7 kg. Prije 3 dana je požutio, dobio proljev i povraća, ništa ne jede, ne pije i stalno spava, mokraća mu je tamne boje. Dijagnosticirana mu je autoimuna hemolitička anemija. Na infuziji je već 3 dana, dobiva mnogo vitamina i lijekova, ali stanje mu se ne popravlja.  nalazi su mu: WBC 49.83, LYM 2.63, MID 3.9, GRA 43,3, RBC 3.5, HGB 104, MCHC 422, PLT 105, Urea 50. Veterinarka kaže da će se uz dugotrajnu terapiju izvući pa me interesira vaše mišljenje, odnosno iskustvo u preživljavanju pasa kod te bolesti.
Hvala,
Marina

O: Autoimune bolesti su bolesti u kojima imunološki sustav jedinke napada svoj vlastiti organizam, umjesto da ga štiti.

Anemija je stanje koje označava smanjen broj eritrocita i/ili koncentracije hemogobina u volumnoj jedinici krvi, što ima za posljedicu smanjenu sposobnost krvi za prijenos kisika.

Hemolitička anemija nastaje zbog ubrzanog procesa propadanja eritrocita i neadekvatnog odgovora koštane srži.

Hemolitička žutica je izazvana prebrzom razgradnjom eritrocita i oslobađanjem njihovih pigmenata.

Osnovni simptomi koji se pritom javljaju su blijede do ikterične sluznice, letargija, brzo umaranje životinje i smanjena aktivnost. Izražena je tahikardija, polipneja(ubrzano disanje) i povremeno dispneja, a kod pojedinih pasa javlja se i povišena temperatura. Prisutne su bilirubinurija i hemoglobinurija, što se manifestira tamnom mokraćom.

Autoimuna hemolitička anemija (AIHA) najčešća je autoimuna bolest pasa, kojoj je jedna od glavnih značajki autoaglutinacija eritrocita i nalaz sferocit (nezreli oblici eritrocita) u krvnom razmazu.

Bolest se pojavljuje najčešće u pasa srednje dobi (od dvije do osam godina), a mogu oboljeti psi svih pasmina, mada su najosjetljiviji staroengleski ovčarski psi, pudli, koker španijeli, irski seteri i njemački ovčari. Također je primijećeno da se bolest javlja češće u ženki nego u mužjaka.Kao uzroci hemolitičkih anemija spominju se: bakterijske, parazitarne i virusne infecije, izoimune reakcije, lijekovi i drugi kemijski čimbenici.  Učestalo se javlja  kao posljedica babezioze (piroplazmoze).

Što se tiče nalaza krvne slike, navest ću Vam normalne vrijednosti kod pasa:

WBC(leukociti ili bijela krvna zrnca): 6-17 x 10 na 9/L
LYM (limfociti): 0,12-0,30 %
MID (monociti): 0,03-0,10 %
GRA (granulociti): 0,02-0,10 %
RBC(eritrociti ili crvena krvna zrnca): 5,5-8,5 x 10 na 12/L
HGB (hemoglobin): 120-180 g/L
MCHC (prosječna koncentracija hemoglobina): 32-36 u %
PLT (trombociti): 2-9 x10 na 5/ L
UREA (ureja): 3,3-8,3 mmol/l

O nalazu krvne slike, AIHA te anaplazmozi pisao je opširno kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje te kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med. o AIHA ovdje.

Pošto je pod kontrolom veterinara i pod terapijom, pretpostavljam da će Vaš pas biti bolje, iako niste spomenuli da li je dobio transfuziju krvi. Transfuzija je neophodna pri sigurnoj dijagnozi AIHA jer se jedino tako mogu brzo nadoknaditi propali eritrociti.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti i da će vašem psu biti bolje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr