Povratak

Banminth pasta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, koliko često bi trebao davati Banminth pastu svom psu koji ima 2.5 godine?
Hvala,
Ivo

O: Uobičajeni postupak dehelmintizacije pasa je da se štenad prvi put tretira Banminth pastom u dobi od 10 dana. Postupak treba ponoviti u dobi od 20 i 30 dana, te u životinja starih 8 i 12 tjedana. Od 6-tog mjeseca na dalje pse valja dehelmintizirati svaka 3 mjeseca.

Ukoliko se na temelju kliničkih znakova posumnja na invaziju nematodima i ankilostomima, ili se infestacija utvrdi koprološkom pretragom (pregledom uzorka izmeta pod mikroskopom), pse se treba tretirati dva puta u razmaku od 7 dana. Preporuka je da se tretiraju svi psi s kojima je invadirana životinja dolazila u dodir, odnosno u postupku držanja pasa mora se umanjiti kontaminacija njihova okoliša i mogućnost reinvazije.

Uz navedene crijevne nametnike trebalo bi svakako obratiti pozornost i na trakavce. Banminth pasta ne djeluje na njih, te su u tom slučaju sredstva izbora npr. Prazinon ili Pratel tablete. Ove preparate psi dobivaju jedanput godišnje uz obavezno cijepljenje protiv bjesnoće. Preparati su širokog spektra djelovanja, što znači da suzbijaju nametničke invazije koje uzrokuju nematodi (oblići) i cestodi (trakavice). Za redovitu dehelmintizaciju preporuča se tretirati životinju svaka 3 mjeseca. U slučaju težih invazija treba ponoviti liječenje nakon 14 dana. Preporuča se izmetine životinja prva dva dana nakon terapije skupljati i neškodljivo uklanjati (zakopati, spaliti). S obzirom da su buhe međudomaćini trakavice D. caninum, potrebno je istodobno s dehelmintizacijom uništavati buhe.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr