Povratak

Beagle i bolest očiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ponosni sam vlasnik dva mjeseca starog beaglea. Uočio sam da se vidi više jedna bjeloočnica te da zjenice ne prate najskladnije jedna drugu. Iako se to teško primjećuje. Da li je to normalno?  Hoće li trebati bolesno oko liječiti i kako? Inače beagle je s papirima i s rodnim listom.
Lijep pozdrav i hvala,
Ivan

O: Beagli su veseli i prijateljski, prema ljudima, raspoloženi psi koji, zbog tih svojih osobina, često postaju članovi mnogih obitelji.

Kao i druge pasmine pasa, i beagli posjeduju određene sklonosti zdravstvenim problemima. Tako, od bolesti očiju koje se znaju pojaviti kod ove pasmine pasa, može se izdvojiti:
- mrena - zamućenje očne leće,
- glaukom - skupina bolesti koje vode oštećenju vidnog živca,
- ektropij - poremećaj položaja kapka kod kojeg je rub kapka izvrnut prema van,
- entropij - poremećaj položaja kapaka kod kojeg je rub kapaka uvrnut prema očnoj jabučici,
- progresivna retinalna atrofija - grupa bolesti koje posljedično i postepeno vode prema propadanju mrežnice oka,
- suhi keratokonjunktivitis,...

Oko je vrlo složen i nadasve osjetljiv organ, te je bez specijalističkog (oftalmološkog) pregleda teško i, od strane struke, nestručno procijeniti i odrediti konačnu dijagnozu, pa tako i terapiju.

Stoga Vam savjetujem da posjetite svog veterinara te radi svoje sigurnosti i zdravlja svog ljubimca, kod istog zakažete pregled. Sam pregled dati će odgovore veterinaru i Vama o zdravstvenom stanju ljubimca.

Pregled oka započinjemo vanjskim pregledom koji obuhvaća pregled građe očiju i struktura koje okružuju oko, te postojanje eventualnog iscjetka, otekline,... Zatim pregledavamo očnu jabučicu, odnosno rožnicu, leću, prednju i zadnju očnu sobicu i pozadinu oka. Osim navedenog, ponekad je potrebno učiniti i posebne pretrage, kao što su mjerenje očnog tlaka, probu na količinu suza na površini oka, bojanje rožnice (utvrđivanje eventualnih oštećenja rožnice), te bris za mikrobiološku pretragu.

Pregled očne pozadine uključuje pregled vidnog živca, krvnih žila mrežnice, dijelove mrežnice itd., a obavezan je dio pregleda kod pasa sa makularnom degeneracijom, dijabetičkom renopatijom itd. Ponekad je kod pregleda potrebno proširiti zjenice, za što koristimo posebne kapi. Pregled očne pozadine izvodimo oftalmoskopom i biomikroskopom. Direktnom oftalmoskopijom nije moguće vidjeti krajnje periferne dijelove mrežnice, pa pristupamo indirektnoj oftalmoskopiji.

Navedene pretrage možete napraviti na Veterinarskom fakultetu, na Klinici za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr