Povratak

Beagle ili Zlatni retriver

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Možda namjeravamo kupiti kuću u Rijeci na Trsatu s oko 500 metara kvadratnih metara dvorišta i  mislimo kupiti psa. Da li je li bolje kupiti biglića ili zlatnoga retrivera? Meni je draži bigl jer je posebniji, ali još ne znam da li bi on mogao živjeti u dvorištu te kako bi se ponašao... Zato vas pitam koji je pas bolji za dvotište, djecu i koji je općenito bolji pas. Molim vas da mi  opišete te dvije vrste pasa.
Unaprijed hvala! Andrea

O: Beagle je snažan mali pas, kratke dlake, boje krzna od tricolora do kombinacija crveno-bijelo, naranđasto-bijelo, limun-bijelo. 

Lagano zaobljena glavica s dugim poklopljenim ušima, noge male ali snažne i izdržljive; oči smeđe boje i milog pogleda; repić dug i ne prebacuje ga preko leđa. Lagano zaobljena glavica s dugim poklopljenim ušima, noge male ali snažne i izdržljive; oči smeđe boje i milog pogleda; repić dug i ne prebacuje ga preko leđa. Beagl je nježan i umiljat pas kojeg svi vole, lako se socijalizira,hrabar i inteligentan, dobar s djecom i drugim psima. Kućne ljubimce poput maca ne vole previše, posebno u svojoj mlađoj dobi. Vole učiti, pri čemu pokazuju veliku strpljivost i pažnju. Ova pasmina korištena je u lovu na lisice i ostalu malu divljač. Za vrijeme lova ponašaju se kao goniči jer svojim glasnim lajanjem i zavijanjem istjeraju lovinu iz skloništa. To karakteristično lajanje i zavijanje prisutno je kod svih jedinki ove pasmine  te će možda zasmetati Vašim susjedima. Kada nanjuši njemu nešto zanimljivo, slijedi taj trag i tada ne sluša nikoga pa ni svog vlasnika. Većina vlasnika ove pasmine uvijek vodi svog ljubimca na povodcu, jer znaju da će se čim ugleda priliku za igru, lov ili nanjuši nešto u zraku, dati u trk pri čemu će zaboraviti sve što je do tada naučio o "lijepom ponašanju psa". Visina odraslog psa je od 33-38 cm, a postoji i niži tip ove pasmine (ispod 33 cm), tjelesne težina kreće se od 9-11 kg. Neke linije pasmine pate od nasljednih srčanih mana i bolesti: epilepsija, problemi s očima i kralježnicom. Žive od 12 do 15 godina. Četkati ga treba što češće, a s obzirom da je kratkodlaki nije veliki problem odžavati lijepu i zdravu dlaku. Kupati ga možete samo ako je nužno, a kako ima klempave uši treba voditi brigu o njihovoj higijeni. Ako bi se odlučili za ovu pasminu i držali je u dvorištu, moram Vas upozoriti da postoji velika mogućnost bijega ili želje za lutanjem i trčanjem bez nadzora vlasnika.

Zlatni retriver je strpljiv i dobar pas, željan beskonačne igre s vlasnikom i ostalim članovima obitelji, prijateljski je naklonjen i ljudima i ostalim kućnim ljubimcima, lako se odgajaju i treniraju, vole puno "papati" i skloni su izležavanju.Retriveru treba puno prostora i zbog toga je on bolji izbor za držanje u dvorištu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr