Povratak

Bernardinac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Namjeravam nabaviti stene bernardinca. Molila bi Vas da mi kažete sve što je važno za tu pasminu te da je opišete. Živim u većoj kući sa velikim dvorištem koje nije ograđeno. Imam ženku engleskog setera pa bi Vas molila da mi kažete da li je bolje nabaviti mužjaka ili ženku. Kojom je hranom preporučljivo hraniti bernardinca? Unaprijed hvala, Anja

O: S obzirom da već imate psa, razmislite i o tome kako bi se oni slagali. S mužjakom biste mogli imati "problem parenja", dok bi dvije ženkice mogle pokazivati međusobnu agresiju.

Bernardinac je pasmina koja se prvi puta spominje u 17. stoljeću. Bernardinac se još javlja pod imenima Saint Bernard dog, Sveti psi, Alpski mastiff pas, Bernhardinerand i pas Barry (najpoznatiji bernardinac, poznat po spašavanju 400 ljudskih života). Možda svoju najveću slavu, postigao je prikazivanjem u seriji filmova 'Beethoven'.

Ženke su sitnije i visina im iznosi najmanje 65 cm. Mužjaci su krupniji, imaju veću glavu i njihova visina bi trebala minimalno iznositi 75 cm. Težina je ovisna o veličini i građi tijela; minimalno je 60 kg, no može iznositi i preko 90 kg.

Po dlaci razlikuju se dva tipa bernandinca: kratkodlaki i dugodlaki. Bijele su boje sa "plaštom" boje hrđe preko leđa. Bernardinci imaju bijele šape, bijela prsa i vrh repa koji je izrazito kitnjast.

Ovaj pas po naravi je dobar, poslušan, vjeran, miran, promišljen. Nadaren je predviđanjem atmosferskih promjena. Često se dešava da ne podnosi manje pse, ali je izuzetno pažljiv sa djecom.

Kao što je poznato, nekad je korišten za pronalaženje zalutalih alpinista po snježnom prijelazu Velikog sv. Bernharda. Danas je gotovo isključivo kućni pas. Ipak nije prikladan za život u stanu.

Dlaka bernardinca je duga pa je treba vrlo često češljati češljem širokih zubaca i tvrdom četkom. Bernardinac je hrabar i pouzdan pas koji treba puno prostora i redovito kretanje. Ako i živi u vrtu, treba duge dnevne šetnje.  Nazivaju ga još i "nježnim divom" i nije prikladan za život u gradu.

O prehrani štenadi srednjih i velikih pasmina pisala sam na sljedećem linku:
http://www.pet-centar.hr/content/view/3433/70/

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr