petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam havanezericu staru 11 mjeseci koju hranim dehidriranom hranom, a neki put (rijetko) joj dam malo salame (to jako voli) i malu kost. Svaki dan dobije štapić za zube. S obzirom da sam je kupila bez papira, ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je čistokrvna, no jako je sitna i rekla bih dosta manja od prosječnih havanezera, ima nešto malo manje od 3 kile. Zanima me koja je težina optimalna s obzirom na njenu građu (slika u prilogu). Zabrinuta sam jer ne želi jesti, pojede svega nekoliko malih krekera dnevno. Jel' bi možda trebala probati s nekom drugom dehidriranom hranom ili nečim drugim? Hranim je hranom Meradog koju sam kupila u dosta velikom pakiranju prije cca pola godine, pa joj je možda preslaba s obzirom da je to hrana za pse do 5. mjeseca života?! Imam i bernskog planinskog, 2 godine starog čiju hranu sam joj probala davati, od istog proizvođača, ali isto nije baš previše zainteresirana. Hvala na razumijevanju i srdačan pozdrav, Tanja&Taša

O: Psi iz pasmine Bichon havanese potječu s Kube, gdje su kao pasmina bili obožavani od strane kubanske aristikracije u 18. i 19. stoljeću.

Nastali su miješanjem iz pasmine imena Havanese Silk Dog i francuske odnosno njemačke pudle. Zasluge za činjenicu da se pasmina održala do današnjih dana i postala iznimno popularna kod ljudi koji žive u gradovima, pripadaju ipak Amerikancima koji su pažljivom brigom za razvoj pasmine tijekom 70-tih godina 20. stoljeća održali pasminu od izumiranja te se od 1991. godine nalazi na međunarodnom popisu svjetski priznatih pasmina.

Od milja zvani „havanezeri“ su psići koji pripadaju malim pasminama pasa te kao odrasle jedinke dostižu visinu od 20- 28 cm, te težinu od 3 – 6 kg. Štenci sa svojih 10 mjeseci postižu svoju odraslu visinu, a do godine dana mogu formirati svoju mišićnu odnosno tjelesnu masu.

Pretpostavka je da će Vaša ljubimica dobiti još nešto na kilaži, ali ako ste i sami rekli da niste sigurni da je doista čistokrvna „havanezerica“, ne možemo u to biti sigurni. Kada napuni godinu dana to će, kao što sam već napomenula, biti njena ukupna težina i visina koju biste trebali pravilnom ishranom uz dovoljno fizičke aktivnosti, održavati.

Što se tiče Vašeg upita oko ishrane smatram da hrana koju joj dajete nije loša, dapače nije preslaba za nju jer je hrana namjenjena štencima do 5 mjeseci bogatija hranjivim sastojcima (kako bi štencima u rastu i razvoju čim bolje se osigurao zdrav napredak do odrasle dobi, hrana junior 1 sadrži 29% proteina, 16% masti, 2% vlakana) od hrane za odrasle koja u sebi sadrže 22% proteina i 12% masti.

Moguće je prvenstveno da joj ta hrana više nije toliko ukusna jer dugo vremena stoji otvorena i/ili da se je zasitila okusa, što se često zna dogoditi kod manjih pasa da su dosta izbirljivi. Prijedlog je ili hranu dodatno obogatiti nekim od sastojaka poput acidofil jogurta, svježeg kravljeg sira, kuhane riže, palente, ili od proizvoda na tržištu poput konzerva vrhunskih robnih marki sa dobrim sastavom mesa koji možete naći na našim policama, npr. Schesir, Hill's, Royal Canin, Dr.Clauder's.

Ukoliko je ne uspijete ni na takav način navesti da konzumira dehidriranu hranu, predlažem da tada ipak kupite novo manje pakiranje hrane za odrasle malene pse, s granulama veličine primjerene zubalu Vaše ljubimice.

OZNAKE: