dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Da li se sa psom mora baš svaki dan "igrati" ili ne, pošto nisam u mogućnosti zbog zdravstvenih razloga i da li se baš to ne često "igranje" može prenijeti na psihičko stanje psa?
Aleksandar

O: Poprilično teško je odgovoriti na postavljeno pitanje. Naime, svaki ljubimac je individua za sebe. To podrazumijeva da pojedine jedinke imaju veću potrebu za kretanjem, trčanjem, igranjem, (posljedično trošenje energije),... dok druge jedinke imaju taj segment izražen u manjoj mjeri.

Ovdje je potrebno razmotriti i ulogu same pasmine pasa - bigl. Naime, sama pasmina pasa pripada lovačkim pasminama pasa koji posjeduju veliku potrebu za kretanjem. Stoga, i mnogi uzgajivači ove pasmine moraju se složiti s Vašom konstatacijom da pomanjkanje aktivnosti s ljubimcem može voditi do pojave različitih oblika poremećaja u ponašanju - lajanje, zavijanje, destruktivno ponašanje, agresija,...

Zbog sveg prije navedenog, smatram da bi najpametnije bilo za početak procijeniti koliko aktivnosti Vaš ljubimac "traži", odnosno koliko mu je potrebno. U ovome Vam mogu poprilično pomoći i različiti stručnjaci iz škola za odgoj i edukaciju pasa. Oni Vam mogu pomoći i na koji način je najlakše osigurati optimalnu kvalitetu života ljubimca kao i na koji način se mogu spriječiti eventualne pojave poremećaja u ponašanju. Definirana individualna potreba za aktivnosti bi se trebala što češće upražnjavati, npr.igra u parku s drugim ljubimcima, šetnje,... Manjak aktivnosti pokušajte regulirati davanjem različitih oblika zanimacije ljubimcu što ujedno i osigurava njegovu zainteresiranost i pažnju.

OZNAKE: