Povratak

Boja dlake njemačkog ovčara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene njemačkog ovčara staro tri mjeseca. Kada sam ga kupovao vidio sam ženku koja je po leđima imala išarane bijele dlake, što se meni uopće nije svidjelo. Gledao sam neke slike njemačkih ovčara i na slikama se ne vide te bijele šare ili njih nemaju svi njemački ovčari. Čitao sam da oni imaju poddlaku. Da li mogu što učiniti štenetovoj dlaci da nema bijele šare po leđima jer ne bih volio da ih ima?Da li postoji neki preparat ili tablete koje mu mogu davati? Hvala, Ivan

O: Kod štenaca crna i smeđa boja postaju mnogo svjetlije tijekom odrastanja, a obično postižu svoju boju u starosti gotovo dvije godine.

Njemački ovčari javljaju se u ovim varijantama boje i kvalitete dlake:

a) KRATKE OŠTRE DLAKE - (netochaarige) njemački ovčarski pas: pokrovna dlaka je prava da bude, po mogućnosti gusta. Svaka pojedina dlaka je prava, oštra i dobro polegla. Glava i unutrašnja strana ušiju, prednji dijelovi nogu, šape i prsti obrasli su kratkom, a vrat je obrastao dugom i gustom dlakom. Na zadnjoj strani prednjih i zadnjih nogu sve do došaplja ili skočnog zgloba dlaka je duža i stvara zastavice umjerene dužine. Dužina dlake je različita, a zbog različite dužine nailazimo na veliki broj varijanti. Pretjerano kratka, dlaka kao i krtice ocjenjuju se kao mana.

b) DUGO-OŠTRODLAKI - (langstockhaarige) njemački ovčarski pas: dlaka je duža, nije uvijek prava, oštra i ne prileže potpuno uz tijelo. Naročito na unutrašnjoj strani ušiju, iza ušiju, na zadnjoj strani goljenice, a najviše u predjelu slabina dlaka je znatno duža i stvara, ponekad, pramenove na ušima i zastavice počevši od laktova do došaplja. Zastavice na butinama su dugačke i guste. Rep je kitnjast s lakom perjanicom. Nepoželjna je dugacka i oštra dlaka, posto nije tako otporna na nevrijeme kao normalna oštra dlaka; ali se u slučaju da je podlaka dovoljno gusta, pas ipak ostavlja za rasplod.

c) DUGODLAKI - (langhaarige) njemački ovčarski pas: dlaka je znatno duža nego u dugo-oštrodlakog psa i uglavnom stvara razdjeljak na ledima. Podlaka postoji samo u predjelu slabinskog dijela leda ili uopće ne postoji. Često se u dugodlakih njemačkih ovčarskih pasa nailazi na uzane grudi ili na uzanu i izduženu gradu njuške. Pošto je otpornost na nevrijeme, kao i upotrebljivost dugodlakih ovčarskih pasa znatno umanjena ne treba ih upotrebljavati za rasplod.

BOJA Crna, željezno siva, pepeljasto siva; mogu biti jednobojni ili s pravilnim smedim, žutim i sivo bijelim oznakama, a također i s crnim plaštem; tamno osjenjeni (crna osjenjenja na sivoj i svijetlomrkoj osnovi s odgovarajućim svjetlijim oznakama), tzv. boja vuka ili prastara boja divljeg psa. Dozvoljene su male bijele oznake na grudima. Poddlaka je, osim u crnih pasa, uvijek svjetlije boje. Konačna boja štenca može se utvrditi tek pošto izbije pokrovna dlaka.

Ponekad naši ljubimci pod utjecajem stresa reagiraju tako da gube dlaku u velikim količinama, a kod dugotrajnog djelovanja čimbenika stresa (loše držanje, loša hrana, preagresivna dresura, autombilska nezgoda i sl.) može dovesti do toga da dlaka gubi svoju boju i intezitet, dlaka doslovce "posijedi" u kratkom razdoblju. Moguće su i nasljedne greške, polja bijele dlake na područjima tijela koje standard te pasmine ne dozvoljava.

Preporuka je da u hranu kojom hranite svoje štene dodate jedan od preparata kao što je Algolith od Beaphara ili brašno morskih algi od Canine, oba preparata poboljšavaju pigmentaciju dlake, očiju, nosa i šapa, vraćaju sjaj i čvrstoću dlake (napomena ovi preparati neće "napraviti crnog psa od bijelog"), oni samo pomažu organizmu i dlaci da što bolje ispolje boju dlaku koja je genetski određena). Preparate treba uzimati barem par mjeseci, a pošto je Vaš pas vrlo mlad i još ima "dječju" dlaku koju će uskoro promijeniti i dobiti pravu dlaku i poddlaku, preparate počnite davati za otprilike dva mjeseca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr