Povratak

Bol u donjem dijelu tijela i mogući uzroci / Istegnuće, spondilolisteza, hernija diska

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pišem vam u nadi da ćete mi pomoći, imam psa koji je mješanac rottweilera, velikog je rasta cca 60-ak kila. Naime, jučer je preskočio preko ograde, to se ponovilo i danas, a pritom je zacvilio i kad sam ga zatvarao u boks, počeo se čudno ponašati. Naime, kad izlazi van iz boksa inače razigrano izleti, u trku, ali sad to jako polako uradi i cvili ponekad. Tako da sad, kad želi leći ili sjesti, to radi uz te bolove i cvilež. Ponekad se opusti i ponaša kao da mu nije ništa i primjetio sam, tražeći to mjesto, da malo zareži na mene kad mu prilazim preponama, znači problem mu je negdje u zadnjem dijelu tijela. Ako tko ima nešto tako slično, molim za odgovor. Unaprijed hvala, Zorko

O: Psi mogu istegnuti jedan ili više mišića prilikom igre, skakanja s povišenog ili uvis, pri naglom pokretu nakon mirovanja... Prilikom istegnuća mišića dolazi do prekomjernog istezanja mišićnih vlakana, koja mogu i djelomično popucati, ali tada dolazi do oticanja i hematoma (podljeva) koji se može primjetiti samo ako je mišić ispod kože.

Bol u donjem dijelu tijela može imati niz uzroka koji se općenito mogu podijeliti u dvije kategorije: bolesti mišićno-koštanog sustava te bolesti kralješnice (spondilolisteza, hernija diska).

Kod mišićno-koštane bolesti većina napadaja boli uzrokovana je manjim  ozljedama nekog od brojnih mišića, ligamenata ili zglobova leđa.

Moguće je da je bol uzrokovana potencijalnim stanjima kralješnice, kao što su infekcija, prijelom, tumor.

Spondilolisteza (spondylolisthesis) - nastaje kad jedan od kralješaka isklizne sa svog mjesta u odnosu na susjedne kralješke, a dijagnosticira se rendgenskom snimkom.

Hernija diska - između kralježaka nalaze se diskovi građeni od tvrdog vanjskog sloja i mekog unutarnjeg tkiva. Diskovi štite kosti poput jastuka i ublažavaju mehaničke stresove. Pretjerano trošenje diska može dovesti do hernijacije - pucanja vanjskog omotača diska i ispadanja mekog tkiva u okolni prostor. Ako ova kvrga mekog tkiva pritisne živac, može uzrokovati upalu i bol. Bol uzrokovana ovakvim pritiskom na korijen živca tipično popušta kad ljubimac miruje.

Za određivanje prirode, stupnja i točne lokacije poremećaja koji uzrokuju otežano hodanje i bol, potrebno je provesti nekoliko dijagnostičkih postupaka: temeljno uzeta anamneza, inspekcija (promatranje), palpacija (pretraga diranjem rukama), dijagnostika injekcija, rentgenska pretraga te ultrazvučna pretragu.

Preporučujem Vam da ljubimca što prije odvedete u veterinarsku ambulantu na pregled, kako bi se točno utvrdilo o kojim se promjenama i na kojem dijelu tijela radi (jesu li promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima...).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr