Povratak

Bolesni stafford

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo stafa starog tri godine kojem se prije 2 mjeseca na šapici pojavila nekakva oteklina, samo na prstu i nema dlaka na tome mjestu. Nedavno su se pojavili i nekakvi pristići na šapama, između prstiju. Primao je antibioike i mazali smo to, ali nije bilo poboljšanja. Zadnja 4 dana ništa ne jede, povarća, nema stolice, a limfne žlijezde su mu jako natečene. Nema temparature. Danas je primio infuziju i vitamine, i opet anibiotike, a promjene na šapama natapamo 2 puta tjedno nekom anitparazitskom otopinom i izgleda da se pomalo povlači. Molila bih vas, ako imate kakvu ideju što bi to moglo biti? Da li bi to moglo biti povezano s povraćanjem i limfnim čvorovima ili nema veze? Unaprijed zahvaljujem, Ana.

O: Kako procesi na šapama mogu biti različitih uzroka, opisati ću Vam neke najčešće bolesti:

Otečenje mekog tkiva na šapama može biti rezultat uboda insekta, infekcije ili apscesa, ili oštećenja tkiva ozljedom. U slučaju Vašeg psa mogli bi se isključiti ubodi insekata jer oteklina, uz pravodobno liječenje, splasne unutar nekoliko dana. Dok ubodi, ugrizi i druge ozljede tkiva, postepeno dovode do otekline gdje postoji mogućnost organiziranja procesa, stvaranje kapsule unutar koje se nakuplja gnoj. Ovakve otekline obično su bolne, a ovise o stadiju infekcije.

Tzv. granulom nastao lizanjem ("acral lick granuloma") predstavlja oteklinu, obično ulcerativnu na zapešću ili gležnju uzrokovanu konstantnim lizanjem. Ovaj tip grickanja nogu u pasa može se usporediti sa griženjem noktiju u ljudi. U pasa se pronalaze slična stanja koja dovode do navedene radnje: dosada ili zabrinutost, navika, opsesivno/kompulzivno ponašanje, novi kućni ljubimac ili član obitelji, gubitak člana obitelji, drugog kućnog ljubimca, preseljenje u novi dom i sl. Kod mnogih pasa liječenje oštećene kože nije uvijek dovoljno, već je potreban i utjecaj na psihičko stanje. Liječenje mnogih slučajeva može potrajati i do tri tjedna (lokalno i antibioticima). Granulomi uzrokovani lizanjem sekundarno se mogu pojaviti kao komplikacija alergije, u kojem slučaju je potrebno prvo liječiti alergiju. Zatim, nastaje nakon ozljede, upale periosta (ponekad je teško ustanoviti da li je upala potaknula lizanje ili je ona posljedica lizanja), bakterijske ili parazitarne infekcije kože ili drugi psihički razlozi. Nakon što se utvrdi uzrok, liječenje bakterijskih infekcija može potrajati i 6-8 tjedana, a parazitarnih i dulje. Ovakvo stanje nije ugodno i obično je potrebno i različitim metodama pristupiti pri rješavanju problema, što, naravno i produljuje vrijeme oporavka.

Također, infekcije kvasnicama mogu izazivati svrbež, ljuskavu kožu i neugodan miris. Proces obično započinje osipom ili blagim svrbežom, a koža odeblja i tvrda je na dodir. Tada se javlja i intenzivno češanje sa vrlo izraženim neugodnim mirisom. Mogu biti zahvaćeni dijelovi tijela ili pak cijelo tijelo.

Atopički dermatitis često se prvi put pojavljuje u dobi od dvije godine. Najčešće se pas pretjerano liže i gricka, a naročito šape, zatim trbuh i područje između nogu. Ovoj bolesti skloni su oni psi koji su već imali problema s kožom u prvih 18 mjeseci života. S pojačavanjem ljuštenja kože, crvenila i gubitka dlake, pojavljuju se i sekundarne bakterijske infekcije ili infekcije kvasnicama.

Također, ovakvo otečenje može biti posljedica kožnih tumora, iako su tumori češći u pasa starijih od 3 godine. Kojeg bi tipa tumor bio jedino se može utvrditi biopsijom tkiva.

U pasa otečena šapa zajedno sa bezdlačnim područjima može biti i rezultat invazije ektoparazitima (šugarcima). Infekciju na šapama izuzetno je teško i dugotrajno liječiti. Kako su šugarci većinom normalna populacija na koži pasa, uzrokuju infekciju u slučajevima pada imuniteta ili nedostatne prehrane ili općenito u lošem stanju.

Povraćanje, začep i nedostatak apetita simptomi su mnogih bolesti, zarazne i nezarazne etiologije, dok povećavanje limfnih čvorova upućuje na obrambenu reakciju organizma. Ukoliko su zahvaćeni samo parni limni čvorovi jednog dijela tijela (regionalni limfni čvorovi) radi se o lokaliziranoj upali određenog dijela tijela, no ako su zahvaćeni svi limfni čvorovi na tijelu radi se o generaliziranoj upali ili limfomu (tumoru limfnih čvorova). Kako su procesi na šapama u pravilu lokalizirani, generalizirane reakcije organizma se općenito ne pojavljuju, već su posljedica ili zaraznih ili nezaraznih bolesti. Naravno, uz opći klinički pregled, te dodatne dijagnostičke metode moguće je postaviti točnu dijagnozu.

S obzirom da je Vaš ljubimac na antibiotskoj terapiji, preporučila bih Vam visokoenergetske hrane za bolesne pse i pse u oporavku:
- Hills canine/feline a/d konzerva
- Hills p/d suha hrana i hrana u konzervi

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr