Povratak

Bolesti jetre - terapija i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Sterilizirana kujica JRT, 7 godina. Žeđa i pije do 1 lit. vode dnevno. Učestalo mokri, a u snu nekontrolirano. Neprestano je gladna, ali ne dajemo veću količinu hrane od uobičajene. Uredna probava. Nalaz krvi: ALP 942, ALT 482, GLU 6,1, CREA 35, HGB 206, HCT 65,2%, RBC 8,7 x 10, MCV 75,0, MPV 6,7  (skyla VB1 Chemistry Analyzer Diagnosis Plus Panel). Nema povišenu temperaturu. Ponašanje normalno. Veterinar sumnja na bolest jetre, ali neprestana glad se kosi sa tom dijagnozom. Molim Vaše mišljenje. Mirjana

O: Psi s bolesnom jetrom pokazuju veoma različite simptome. Tek je nekoliko simptoma koji bi se mogli nazvati specifičnim za jetrene bolesti, ali i oni mogu biti znak i drugih bolesti. Neki od simptoma koji ukazuju na bolesti jetre su: povraćanje, žutica, pojačana žeđ i pojačano mokrenje, sivo-bijela boja fecesa, smanjen apetit, gubitak težine, proširen abdomen zbog nakupljanja tekućine ili povećanja same jetre, nervni simptomi.

U mnogim slučajevima bolesti jetre, specifični tretman niti nije moguć, već se svodi na potpornu i simptomatsku terapiju poput nadoknade tekućine infuzijama, odgovarajuću prehranu i primjene lijekova za kontrolu povraćanja. Sama terapija ovisi o vrsti i obujmu oštećenja jetre. Kroz jetru se većina lijekova metabolizira, što znači da ako jetra ne funkcionira normalno, lijekovi ostaju duže vremena u organizmu i potrebno im je prilagoditi dozu.

Kroz prehranu je potrebno osigurati odgovarajući unos kvalitetnih nutrijenata i zadovoljenje energetskih potreba. Ukoliko pas nema apetita, potrebno ga je hraniti umjetno sa špricom. Kao prvi i najbolji izbor za prehranu psa sa oštećenom jetrom preporučujem Vam medicinsku hranu posebno pripravljenu za bolesti jetre. Takva hrana sadrži kvalitetne, visokoprobavljive proteine koji pomažu u rasterećenju jetre i pomažu uspostavi njezine normalne funkcije. Sadrži antioksidanse kao potporu imunološkom sustavu kao i L-karnitin koji pomaže normalizaciji jetrenog metabolizma masti. Ovakvu hranu proizvode Hills sa oznakom L/D i Royal Canin sa oznakom Hepatic i obje postoje u suhoj i vlažnoj formi. Osim toga, preporuča se i primjena preparata kao što je Glutamax koji sadrži sastojke poput sikavice, kurkuma, artičoke, N-acetil-L-cistein, Alfa-lipoičnu kiselinu, kolin, vitamin B6 i vitamin B12 i kao takav doprinosi potpunoj obnovi normalne funkcije jetre potičući metabolizam,probavu i eliminaciju toksina.

Potrebno bi bilo napraviti ultrazvuk jetre, kako bi se potvrdila sumnja na sam problem sa jetrom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr