Povratak

Bolesti kojima su skloni škotski terijeri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu škotskog terijera staru 5 mjeseci. Pročitala sam da mogu bolovati od nasljedne bolesti "scotie crabs", ali nisam nigdje našla objašnjenje o čemu se radi. Interesira me jesu li skloni i drugim bolestima. Moja kujica je odličnog zdravlja i jako je draga. Unaprijed zahvaljujem i sve pohvale vašoj stranici, Ksenija

O: Škotski terijer je mali lovački pas, korišten za lov na zečeve, lisice i ostalu sitnu divljač. Danas je uglavnom pas za pratnju. Karakterizira ga tvrda i oštra dlaka, koja se po trbuhu i leđima trima, a šiša na glavi, prsima i nogama. Boja dlake može biti crna, prosjeda i boje pšenice.

Ime bolesti koje ste mi naveli nije mi poznato i na žalost Vam nisam u mogućnosti konkretnije pomoći.

Međutim, postoje druge nasljedne bolesti, kojima je ova pasmina sklona. Nabrojat ću Vam neke od njh:
 
1. Von Wilebrandova bolest uzrokovana je deficitom von Wilebrandovog faktora, bitnog u procesu zgrušavanja krvi. Zbog nedostatka ovog faktora dolazi do pojave iregularnosti u funkciji trombocita i produžuje se vrijeme zgrušavanja krvi. Psi oboljeli od ove bolesti skloni su krvarenjima iz nosa i desni, moguća je pojava krvi u mokraći ili fecesu, a kod ozljeda je produženo krvarenje. Nosioci gena za ovu bolest su roditelji, no ne mora biti zahvaćeno cijelo leglo, niti se simptomi manifestiraju kod  svih oboljelih štenaca istim intenzitetom. Ukoliko su oba roditelja nosioci ovog gena (homozigoti), doći će do uginuća štenaca prije ili neposredno nakon poroda. Iako su mnogi psi ove pasmine nosioci ovog gena, samo se kod manjeg broja ispoljavaju simptomi. Bolest se uglavnom dijagnosticira između 3. i 5. godine života. Na žalost, ne postoji lijek za ovu bolest, ali mnogo se može učiniti prevencijom. Kod slučajnih krvarenja vlasnik može sam izvršiti kompresiju, a ukoliko životinja treba operaciju, trebala bi primiti transfuziju pune krvi za vrijeme i nakon operacije. Osim toga, trebalo bi izbjegavati lijekove koji mogu izazvati trombocitopeniju ili mogu utjecati na zgrušavanje krvi - nesteroidne protuupalne lijekove (aspirin, ibuprofen, fenilbutazon); neke antibiotike (penicilin, kloramfenikol, ampicilin...); antihistaminike; heparin i estrogen.
 
2. Gluhoća
 
3. Kraniomandibularna osteopatija - predstavlja bujanje i rast donje čeljusti, a manifestira se oteklinom, temperiranošću, bolnošću; životinja otežano uzima hranu i žvače, pa s vremenom sve više mršavi, postaje apatična...Dijagnoza se postavlja na temelju RTG snimke. Obično se u težim slučajevima preporuča eutanazija ili se, kod blažih oblika bolesti, zabranjuje daljnji uzgoj.
 
4. Melanomi su tumori pigmentnog tkiva. Mogu biti benigni (dobroćudni) ili maligni (zloćudni - sa tendencijom stvaranja metastaza)
 
5. Cistinurija je autosomno recesivni poremećaj, uzrokovan pojačanom ekskrecijom aminokiseline cistina. Bubrezi tijekom procesa filtracije mokraće nisu u mogućnosti resorbirati dotičnu aminokiselinu, koja može precipitirati i formirati kristaliće ili kamence u bubrezima, ureterima ili mokraćnom mjehuru. Kada se simptomi bolesti jave, obično su se već formirali poprilično veliki kamenci. Na bolest se uglavnom može posumnjati ukoliko se jave učestalo mokrenje, krv u mokraći, česte urinarne infekcije, otežano i bolno mokrenje (stranguria), odbijanje mokrenja i sl. Ukoliko se simptomi na vrijeme ne prepoznaju, može doći do opstrukcije mokraćnih puteva, što može završiti smrću životinje. Liječenje je kirurškim uklanjanjem kamenaca. Za ovaj je poremećaj bitna i preventiva, stoga su od velikog značaja specijalne medicinske dijete, namijenjene upravo ovom problemu.
 
6. Ahondroplazija je relativno rijetka, a označava zaostajanje u rastu diafiza cjevastih kosti, uz istovremeno bujanje hrskavica na epifizama. Radi se o hormonalnom poremećaju, u kojem veliku ulogu igraju hipofiza i nuzštitna žlijezda, a manifestira se patuljastim rastom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr